Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още в България има преходен модел на мислене

Резултатите от изборите показаха, че хората нямат ясен фаворит – разликата между първите -  Цецка Цачева и ген Румен Радев е малка. 

От друга страна, първите осем кандидата събраха сериозно количество гласове. Това отличава тези  избори от всички  останали президентски избори в историята на България.  Досега винаги имаше двама изявени кандидати на двете основни политически сили и един трети, който понякога играе ролята на изненада. В момента обаче има осем практически силни кандидата и това е симптом за фрагментиране на  българската политическа система, продължение от фрагментацията от 2014-та, когато в НС влязоха осем политически сили. Това заяви Тома Биков от Институт за дясна политика. 

По думите му, интересни са и резултатите от референдума, в който над 3 млн гласуваха, а над 3 млн – не гласуваха.  Може да се каже, че половината български избиратели участваха в това гласуване и то показа, че около 2 млн 700 хиляди са гласували за мажоритарното гласуване. Мажоритарната изборна система обаче води до по-малко политически сили в НС. В този смисъл тази система е някакво лечение за българската политическа класа.  Добре е политиците и депутатите в НС да се вслушат в гласа на хората, подчерта  Биков. Той обаче уточни, че  не е гласувал в референдума, поради популисткия характер на неговите организатори, но е категоричен, че депутатите трябва да се вслушат в гласа на хората, които са гласували. Най-рационалното е да се премине към изборна система 120 депутати да се избират мажоритарно и 120 – пропорционално. Така ще бъде дадена възможност да се чуе гласът и на тези, които са гласували „за“, и за тези, които са гласували „против“, заяви Биков.

 Имаше и грешки в кампанията от страна на ГЕРБ, но имаше и ситуация, в която левият кандидат ген.Радев бе оставен съвсем свободно да прави своята кампания, докато двамата кандидати на десницата – Цачева и Трайков  се атакуваха, Радан Кънев и г-н Трайков атакуваха г-жа Цачева. Това изигра негативна роля в тази  предизборна кампания. Не крия симпатиите си към Реформаторския блок,  но за съжаление, те без да искат,  влязоха в ролята  на Богомил Бонев  от 2001 г. Казвам го с огромно съжаление, защото Богомил Бонев е неприятна политическа роля, особено, когато си в десницата. Перспективата на такива политици е един ден да станат директори на червени панаири. Все още в България обаче има преходен модел на мислене. При изборна загуба на Цачева обаче управляващото мнозинство няма друг вариант, освен да подаде оставка, защото политическата дестабилизация на България може да  се окаже много тежка. Избирателите трябва сами да достигнат до извода, че всеки избор води до определена ситуация. Кризите обаче дават възможност за промяна, заяви още Тома Биков. 

Повече чуйте от звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

обновено на 04.06.24 в 16:15
Д-р Николай Болтаджиев

Заплатите в здравеопазването да се определят на пазарен принцип

Има ли смисъл от Колективен трудов договор в здравеопазването, след като той не може да гарантира реално увеличение на заплатите на здравните специалисти коментира в програма "Ден след ден" д-р Николай Болтаджиев от Съюза за стопанска инициатива, член на Надзорния съвет на НЗОК. Според него винаги е имало трудности при договорянето на КТД и в..

публикувано на 04.06.24 в 16:03

Първи център за обучение по спешна хирургия в МУ-Пловдив

Първият час след катастрофа или инцидент е особено важен, това е т.нар. "Златен час". Тогава хирурзите спасят пострадалите най-ефективно, но се изисква бърза и компетентна реакция на всички медици. Световните стандарти днес приемат, че лекарите трябва да са преминали през програма за обучение при лечението на пациенти с травми в ранните етапи на..

публикувано на 04.06.24 в 15:23