Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От осемте случая в КОЦ-Пловдив - 90% са доброкачествени тумори

| обновено на 09.11.16 в 16:35

В деня, когато лекарите призоваха да спрат атаките срещу Онкодиспансера от Изпълнителната агенция "Медицински одит" откриха нарушения при лечението на 8 пациенти на КОЦ в Пловдив.

Изпълнителният директор на ИАМО проф. Златица Петрова коментира случаите в програма "Точно днес", както и какво ще предприемат от Министерството на здравеопазването в защита на пациентските права и тези на лекарите. Тя посочи, че в тези разследвани случаи има допуснати пропуски основно от д-р Петко Маслев и неговите хистопатологични изследвания.

От КОЦ Пловдив включване на д-р Евгени Динев, началник на отделението по анестезиология и реанимация и председател на БЛС в центъра. Той подчерта, че не пациенти са ходили да се оплакват в "Господари на ефира", а от екипа са посещавали хората по домовете им.

Става въпрос за хистологични несъответствия допуснати от един единствен лекар, каза още д-р Динев. Той обясни, че изключително висока е отговорността на патоанатома в работата на екипите на КОЦ.

Ние оставаме с мнението, че става дума за медийно-корпоративна атака към центъра с огромен ресурс върху нас, коментира доктор Динев.

Проф. д-р Златица Петрова: Във всички разгледани случаи, т. е. тези 8 случая, се установи една системна грешка в хистопатологичната диагностика. Аз не бих казала въобще в стандарта, казвам – в хистопатологичната диагностика. В тези разгледани случаи съществува несъответствие  между предоперативните и интраоперативните резултати и окончателните хистопатологични резултати на трайните препарати, установени при извършени вече ревизии. На всички тези 8 случая са извършени между 3 и 4 ревизии като последните ревизии са извършени по наше искане, т. е. като последен етап, за да бъдем 100 % убедени, че констатациите са обективни.

Допуснатите пропуски или професионална небрежност както ние го наричаме са основно от д-р Маслев. Това са основните пропуски, които са от него. Аз не говоря за обвинения. Както виждате аз говоря за констатации, така че основните пропуски са по отношение на д-р Маслев – хистопатологичните изследвания. От тук нататък има още някои отклонения в диагностично-лечебния процес и последващото наблюдение. Сега в част от случаите, да не кажа в 90 % от случаите, вече хистологичните резултати показват доброкачествени тумори и извършените оперативни интервенции са по-големи отколкото би трябвало да бъдат, защото на базата на първоначалната хистопатологична диагностика за съжаление хирурзите се доверяват, това е изключително важно да се подчертае, че хирурзите, акушер-гинеколозите за тях основният мотив за обема на операцията, за големината, за вида на операцията, за методиката, която те ще използват е именно хистопатологичният резултат. Той е водещ тогава, когато се поставя една диагноза, тъй като там се извършва и съответното стадиране.

В зависимост от това стадиране се извършва  и обемът на самата операция – може да бъде частична, може да бъде пълна, отстраняване на съответния орган и т. н.

Това е в първата част на лечебно-диагностичния процес- хистопатологията. След това на базата на стандарта по онкология са създадени съответните комисии и една обща комисия, която след това решава, планира на базата на всички диагностични и лечебни дейности как ще продължи по-нататъшното наблюдение и лечение на пациента, както ние го наричаме диспансеризиране на пациента

Сега тук също има известни пропуски. Защо? Защото след като са установени след ревизиите, че туморните процеси са доброкачествени, въпреки това пациентките са диспансеризирани с всички последици от това т. е. процедури, изследвания, има само диспансерно наблюдение, защото колегите са видели, че има разминаване в диагностиката и в резултат, на което е направено само диспансерно наблюдение, което не е лошо само по себе си, защото проследява състоянието на пациентите.

Разбира се, това е една процедура 7, която НЗОК заплаща и за която лечебното заведение има договор. В тази връзка ние сме подали доклада и до Националната здравно-осигурителна каса, за да направи своята проверка дотолкова доколкото касата има сключен договор за процедура 5, 6 и 7, така ще ги кажа най-общо, това си всички процедури, които касаят диагностиката, лечението и диспансерното наблюдение на онкологично болни, но няма химиотерапия, има само изследвания, които са правени. Само един от тези 8 случая е с обратен знак – т. е. подаден е за доброкачествен тумор, а всъщност се оказва, че е меланом. Вече там действително колегите са предприели химиотерапия, но това е правилното поведение.

Какви други пропуски има? Има пропуски в изпълнението на стандарта, но те са повечето свързани с дължимото поведение на тези комисии и с поведението на лекуващите лекари, т. е., примерно, трябва да има електронно хистологично досие, да има правила за оценка на ефективността от препаратите и съответно от оперативните интервенции, да има оценка за съвпадението, ето, това което го казахме, въпреки че завеждащ отделението по наше искане за 2016 г. направи такава ревизия. Това регулярно трябва да се прави, това е изискването на стандарта, това са правилата за добра медицинска практика, защото виждате, че хирурзите се доверяват почти 100 процента. Така както са разсписани изискванията в стандарта би следвало да се правят и допълнителни изследвания, които да обогатят диагнозата, не само да се разчита на хистопатологията, така че в някои от случаите е недостатъчна общата диагностика.

Другото, което искам да кажа, за да не останете с грешно впечатление, че след като все пак колегите са забелязали тези недостатъци, те са ги забелязали между другото, няма упражнен контрол от ръководството на лечебното заведение. Не е въпросът за смяна на директора, а при установяване на такива нередности колегите да ги регистрират и да бъдат по-бдителни.

В резултат на тази проверка имаме разпореждане от министъра на здравеопазването да направим цялостна проверка от КОЦ– Пловдив да направим проверка на всички специализирани лечебни заведения. Най-вероятно това ще продължи доста време, тъй като материалът е огромен и работата е огромна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34