Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравето на българите не трябва да се лимитира

Здравните политики между две правителства обсъждат представители на  Национално пациентско обединение "Конфедерация защита на здравето". За цената на отложените спешни решения, липсващия все още закон за пациента  и правото му на  позиция  във връзка с провежданите политики в сектора, белязан от стресиращи статистики – събеседник Диана Хаджиангелова – заместник-председател  на  националната Конфедерация.  

Представителството на пациентите в Надзорния съвет на практика е от  един човек и когато  трябва да се взимат решения,  относно провежданите здравни  политики на ниво институции, нашият глас не може да бъде чут. Съгласете се, че такова представителствмо  не създава възможност за участие при взимане на решения, заяви Диана Хаджиангелова.

По думите й, досега много пъти са правени безуспешни опити за промяна на факта, на фона на квотата на държавата, която е от 5 члена. Не смятаме, че това е редно да се случва.  Ние сме основните вносители и ползватели на услуги, основните вносители на здравни осигуровки и затова не може всичките разходи, които касаят пряко нашето здраве да се решават пряко от представители на държавата., подчерта Хаджиангелова.  По думите й, в участието на министри при вземането на решенията. има и конфликт на интереси и нарушения на закона.

Хаджиангелова заяви, че и сега между две Правителства оставаме без Закон за пациента, който трябва да регламентира нашите права. Независимо от това, че в 28 града проведохме анкета, за да проучим мненията на гражданското общество, събрахме всички заинтересовани страни, не може да се намери политическа воля за приемането на този закон. И това е така не само със Закона за пациента, гласът на пациента няма чуваемост. Сега дори сме в нарушение на закона, относно обществения съвет към Министерството на здравеопазването. Там квотата на нас, пациентите и на хората с увреждания е най-голяма. През целия мандат на настоящото Правителство този обществен съвет не работи. Между две правителства сме с Обществен съвет към Комисията по взаимодействие с гражданския сектор, но пък там няма чуваемост към поставените от нас въпроси. 

Обръщаме се към предишни, настоящи и бъдещи властимащи, че ние, пациентите, сме голямата част от гражданското общество и бъдещ електорат в предстоящи избори и изискваме конкретни действия при провеждане на здравните политики при намаляване на преждевременната смъртност в България чрез превенция и контрол на хроничните незаразни заболявания.  Какво от това, че управляващите икономисват милиони левове, които са за сметка на здравето ни? Необходими са действия в посока на това ресурсите за здраве да бъдат  пренасочени за превенция и профилактика. Виждаме битка за властта, но тази власт трябва да се управлява в полза на обществото, подчерта още Диана Хаджиангелова.

Чуйте звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Имаме свръхпроизводство на електроенергия

"Не смятам, че има опасност от разко повишаване на цените на електроенергията", коментира енергийният експерт Иван Желязков. По думите му,  в момента има намалено потребление на ток в бита и в индустрията, а в същото време има свръхпроизводство на електроенергия. "На енергийната борса в изтеклите петък, събота и неделя сме свидетели дори и на..

публикувано на 29.05.24 в 17:01

Все по-трудно и по-скъпо става днес производството на череши

За реколтата с череши през тази пролет, за високите цени и за реализацията до трапезата - говорим с  Тодор Попов , регистриран земеделски производител, който има черешови градини до Пловдив. Тодор Попов каза, че през тази година - времето се е оказало неподходящо за производството на череши, защото през април имаше температури до и над 30 градуса,..

публикувано на 29.05.24 в 09:29

Държавата ще осигури средствата за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12