Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закрепостеният в миналото електорат на ДПС излиза от обръча

За центъра на политическата карта и за не/запазеното на "балансьора" ДПС разговаряме с Осман Октай - познавачът на политическите попълзновения към най- дисциплинирания електорат.

Обединението, което се случи – обединение ДОСТ, за мене не е изненада, казва в интервюто Октай, още повече, че преди месец – месец и половина коментирах, че такова обединение ще се случи. Ситуацията е различна от всяка друга, когато се опитваше по различни формации да създадат алтернатива на Движението за права и свободи. Като човек от кухнята на ДПС, който е ръководил и кадрите, и структурите, и предизборните кампании на ДПС до 2001 г. смятам, че ситуацията е коренно различна от всяка друга, която се опитваше да създаде алтернатива на ДПС. 

Изключителен контрол осъществява ДПС след 2001 г. особено в районите с турско и мюсюлманско население, където другите политически формации не развиват  дейност. Този монопол се разруши отчасти предишните парламентарни избори от ГЕРБ, които получиха 120 – 130 хиляди гласа и по време на местните избори, когато на последните местни избори ДПС загуби много ключови крепости като общини в Североизточна България като Дулово, Исперих, Кубрат, Никола Козлево от тези различни региони.  Всичко това показва, че местното население започва да реагира срещу този монопол, контрол върху електоралното пространство на това население, особено с разни криминални ръководители по места, които тероризират населението по всякакъв начин с държавната машина, държавните структури. 

Това, което се случи сега с обединение ДОСТ е различно от тези политически проекти затова, защото две ключови фигури са символични знаци  на двете формации, които се обединяват, единият е бившият председател на ДПС Доган, кой то работеше със свои кадри в страната до неговото изгонване от партията Лютви Местан. Вторият е Касим Дал, който от 1996 г. ръководеше структурите и обезпечаваше кадрово ДПС. Третият фактор, който подкрепя това обединение е Главно мюфтийство с всички структури на мюфтийството в страната. И четвъртият фактор е външният фактор от изселническите организации и официалните власти в Турция, които обърнаха гръб на ДПС. Много анализатори днес се стряскат много остро тазивъншна подкрепа както от мюфтийството, така и от Анкара.  Тогава, когато главния мюфтия беше на всички политически мероприятия на сцената на различни кампании заедно с Доган обществото не реагираше независимо, че това беше в нарушение на закона и за партиите и за вероизповеданията, където се казва изрично, че религиите не трябва да участват в политически процеси. Всичко това създава условия за тежко нанасяне на  удар по мобилността и масивността на контрола върху контрола на електоралното пространство на ДПС за следващите парламентарни избори.

Сараите се превърнаха в мафия, Сараите и ДПС – моделът „Доган” се превърна в обслужващо и кадруващо звено на задкулисието и модела „Кой”.  Всичко това поставя ДПС и обкръжението на Доган в изключителна тежка изолация и  избирателите разбират това и особено образованата, интелигентната част търсят решение за изход за това население, най-после там да има свободни демократични избори. Но това няма да стане само с присъствието на обединие ДОСТ. Този сблъсък между тези ресурси, за които говори около обединение ДОСТ плюс ДПС  с всички партизански структури,  че ще отврати голяма част от избирателите, които  ще търсят реализация и в други национално значими политически партии.

Доган, сподели още Осман Октай, е много деликатна темата лично за мен,  едва ли има друг човек, който в личностен план, който да познава така личността на Доган като мен. Години наред бяхме толкова близки, повече от братя, познавам всички негови позитивни и негативни качества като личност. 

Доган не е силният фактор и образът, който се изкарва в медийното пространство през годините, той даже сега в момента изглежда по-силен, когато е почти в нелегалност, не се появява в публичното пространство, нито в интервюта, дори на последния конгрес на ДПС друг чете доклада му, той стоеше  като Ким Ир Сен на трибуната, без да обели дума нито пред журналисти, нито пред медии.

Какво искам да кажа? 

Образът на Доган е изграден в обществото като тайнствен, силен образ, който едва ли не контролира икономическите структури, банковите, финансовите структури, службите и т. н. А това не е вярно и не е възможно. Не случайно скоро ми излезе книгата с много усилия "Крахът на една илюзия". Разказвам всички събития от 90-те г. с моето свидетелство за кухнята, в която съм присъствал. Всичко това аз разобличавам тази легенда – видите ли Доган със сараите, Доган с яхтите, Доган  милионер в зелено – Доган е посредникът, силният политически кадрови посредник на това задкулисие в политическото пространство. Не са случайно думите, които казва Доган и те са му внушени от това задкулисие „Аз управлявам управляващите през годините.” Тези послания накараха тези, които го контролират чрез това задкулисие, всъщност го скриха в тези сараи и започнаха да назначават посредници.

Задкулисието е голяма сложна тема, която води чрез бивши офицери на Държавна сигурност, полицейската мафия, минава през катедра „Сигурност” на Библиотекарския институт хора като "Стоян Денчевци" и хора като "Димитър Гестаповци", които отиват до офисите на Примаков, до Москва.


Цялото интервю с Осман Октай чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31