Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакцията на bTV закъсня, сега създават героичен ореол на Слави

Медийният експерт и бивш председател на СЕМ Георги Лозанов  няма еднозначен отговор на въпроса дали да отпадне ограничението за оповестяване на социологически данни в изборния ден. От една страна ограничаването им е в полза на избирателите. 

Малко тишина в този ден и в деня за размисъл не е излишна. Всяка агитация е повече или по- малко натиск, дори коректната социология представя един резултат, който влияе. Това е основанието за ден за размисъл и мълчанието в деня на вот, коментира пред Радио Пловдив Лозанов.

Проблемът, по думите му, дойде от интернет, където няма регулация и това вече  налага промяна. Сега тази забрана придава пазарен ефект на нелоялна конкуренция. Възможно решение е да се позволи на цялото интернет пространство, а не само на социалните мрежи да оповестяват изборни резултати. В неделя някои медии насочваха читателите си към фейсбук - страниците си, което е безмислена игра на котка и мишка, каза Лозанов.

Регулацията не е намерила инструменти за ограничаване на фалшивите новини. Тя е изостанала от технологичното развитие на комуникациите, каза още професорът. Според него 2016-та бе година на осъзнаване на това, което се случва в медийната среда. Преди това се трупаха фалшиви новини, но нямаше такава чувствителност. Хората на Запад си дадоха сметка че живеят във фалшифицирана публична среда, която ги принуждава да правят избори, които не са техни. Така беше с Брекзит и с избора на Тръмп, обясни медийният експерт. 

По повод на спряното снощи предаване на "Шоуто на Слави" той заяви, че е изненадан от късната реакция на  бТВ. Когато течеше разяснителната кампания за допитването трябваше да се защитят двете гледни точки. Тогава имаше еднозначна кампания в подкрепа на референдума. 

Смисълът на демократичната медия е да даде възможност на зрителя сам да вземе решение, а не да налага и пропагандира решения. Тогава имаше основание и по изборния закон да се търси отговорност на шоуто. Спирането сега създава героичен ореол около Шоуто на Слави и самия него, коментира Лозанов. 

Той е категоричен, че организирането на референдума от страна на Слави е политически проект. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33