Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлоенергията ще остане атрактивна услуга

Днес Енергийният регулатор взема на закрито заседание крайното решение по увеличението на цените на топлоенергията и електричеството, което топлоцентралите произвеждат. 

Според проекторешението цената на парното ще се увеличи с 22,7 на сто за абонатите в Пловдив. Причината за увеличението е поскъпването на цената на природния газ с близо 30 на сто от 1 април.

Петър Костадинов от ЕВН припомни, че дружеството поиска с 40 % да се увеличи цената на топлоенергията в Пловдив, заради поскъпването с близо 30 на сто на цената на природния газ, който е основна суровина за топлоцентралите. Новата цена ще влезе в сила от 1 юли, посочи Костадинов.

Дали с толкова ще се покачи цената на парното, ще стане ясно след решението на КЕВР, която обикновено никога не приема точно предложението, защото намира резерви. 

Реално цената на парното бе намалена през последните 2 години и сега с поскъпването ще се изравни с цените от 2012 - 2013 г. Въпреки увеличението 1 киловатчас топлинна енергия остава около 2 пъти по-евтина от тока, така че услугата е атрактивна, обясни говорителят на ЕВН.

Той отново се извини на жителите на Пловдив за неудобствата при прокарването на тръби по улиците, но подчерта, че "това е знак, че ЕВН Топлофикация България инвестира средства за развитието на мрежата". 

Относно поисканото увеличение на цената на тока, говорителят на ЕВН припомни, че тяхното предложение е електроенергията да поскъпне средно с 2,36 %, което не е голяма промяна.

Петър Костадинов посочи, че по искане на държавния регулатор са вкарали елекропроводите в Родопите под земята, за да се намалят авариите по електропреносната мрежа. След голямата буря преди 2 години, когато близо 10 дни работихме да възстановим елмрежата, вече нямаме големи аварии, подчерта говорителят на ЕВН. 

Цялото интервю с Петър Костадинов от ЕВН е в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47