Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия върви към подялба със зони на влияние

| обновено на 07.04.17 в 16:43

Бойни кораби на САЩ в Средиземно море изстреляха тази нощ 50 летящи ракети "Томахок" по правителствени цели в Сирия.
Сред поразените мишени е ВВС база край централния сирийски град Хомс, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака, в която загинаха голям брой цивилни. 

Американските удари в Сирия са агресия срещу суверенна държава, заяви руският президент Владимир Путин, а малко по- късно стана ясно, че Москва суспендира сделката с САЩ за предотвратяване на сблъсъци във въздушното пространство на Сирия в отговор на американския удар.

Башар Асад носи цялата отговорност за американските ракетни удари срещу базата на сирийските ВВС, заявиха Германия, Франция и Великобритания.

Експертът по сигурност Боян Чуков не е изненадан от ракетния удар на САЩ срещу Сирия. Той твърди, че съобщения за него са публикувани през последните 10 дни в израелските медии.

Неговият коментар за атаката е, че с удара Вашингтон нарушава международното право, защото няма санкция на ООН. С нареденото от Доналд Тръмп нападение трябва да отпаднат и съмненията, че той е човек на Кремъл, каза Чуков.

ЕС няма обща позиция по въпроса, но големите страни като Германия, Франция и Великобритания, които имат и въоръжение, и армия, заявиха позициите си, а останалите страни са в гръцки хор като повтарят една или друга позиция, смята анализаторът. Българската позиция, добави той, не може много да се отклонява от становищата на съюзите, на които сме член.

Тезата на Боян Чуков за нападението с химическо оръжие, при което загинаха десетки е, че е резултат на удар на сирийската армия срещу нелегални цехове на ИДИЛ за производството на химическо оръжие, което се изнася за Ирак.

Според него Сирия върви към разпарчатосване като САЩ, Русия, Израел и Турция се опитват да запазят влиянието си в отделните територии. По думите му, Русия нито анулира, нито суспендира споразумението със САЩ, а само го прекратява, което означава, че ще има преговори. Това са дипломатически сигнали, които трябва да се разчитат от професионалистите, обясни той.

Чуков намира и символика във факта, че ракетната атака е наредена от Тръмп по време на посещението на китайския президент в САЩ. На вечерята на двамата държавни глави е присъствал и военният министър, който ги е информирал за хода на атаката, каза той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21