Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма правен и финансов анализ, не са проучени и рисковете за операта!

Никога не сме разглеждали възможността да влизаме в тройни, четворни и петорни схеми! В инициативния комитет винаги сме си представяли, че общината ще осигури свой терен - частна общинска собственост, който ние да проучим, планираме и проектираме и вече да започнем да финансираме това строителство. 
Това заяви пред Радио Пловдив икономистът Георги Стоев от инициативният комитет за изграждане на пловдивска опера.
Той отбеляза, че ако общината успее и се договори по някакъв начин теренът в панаира, предназначен за изграждането на опера, да стане нейна собственост, няма техническа пречка това да се приеме за основа, на която да се разгърне проектът за операта. 
Как обаче общината може да договори това, Георги Стоев не се ангажира да прогнозира. Той посочи, че няма никаква информация за правното състояние на панаира като търговско дружество нито има правна идея как точно ще се обособи този имот за операта.
Община Пловдив заслужава най - много критика за това, че предложението за изграждане на опера в панаира не е било проучвано, не е било обсъждано, не е правен никакъв правен и финансов анализ преди да се предложи на общинските съветници. Нещо, което не ми се струва, че е разумна практика, коментира Георги Стоев. Той допълни, че лично е научил за предложението в петък вечер и в понеделник сутрин е трябвало да се явя и да го коментира.
Юридически, за да се върви в тази посока, този терен трябва да се извади от активите на акционерното дружество. И то да се извади така, че да няма никакви правни тежести, коментира икономистът.
Стоев заяви, че дори не е имал възможност да провери каква е нетната стойност на активите на панаира, за да каже на един квадратен метър колко лева се падат. 

Обвързването на двете теми - акционерното участие на община Пловдив в панаира с изграждането на сграда на опера за мен лично е изненада, посочи Стоев. Той е категоричен, че двете теми трябва да се разделят.
Икономистът препоръча на общинските съветници да се създаде работна група от юристи-финансисти, които да начертаят пътя на сложната и дълга процедура, за да се види нейния край - кога ще се случи това нещо, как ще изглежда резултатът и какви са рисковете от гледна точка на доверие и други непредвидими фактори. 

Снимка
Не трябва да зачеркваме идеята за публично-частно партньорство при изграждането на пловдивска опера, посочи Стоев. 
По думите му, има доста случаи на публично-частни инициативи, които работят добре. Пример за това е Тракия икономическа зона.
Публично-частното партньорство е единственият работещ механизъм сградата на пловдивската опера да се създаде и да се управлява успешно, смята Георги Стоев. По думите му, паричните потоци трябва да се управляват така, че операта да не е зависима от общината и държавата.
Не съм виждал предложение или становище до финансовото министерство за изграждането на дом за пловдивската опера. Възможно е такова да съществува, но аз не съм запознат с него, каза Стоев.
Той е категоричен, че не бива министерството на културата да е собственик на активите на пловдивска опера. Това е двоен риск, тъй като от една страна операта ще е зависима като продукция от това министерство, а от друга зависимостта към ведомството ще е като към стопанин. 
Според Георги Стоев, положителното в ситуацията е, че все пак местните власти, кметът Тотев са взели  присърце темата за операта. Оттук-нататък каквото и да стане със сделката, няма да има заден ход. Защото кметът обеща на пловдивчани опера и ще трябва да търси такъв парцел, заяви Георги Стоев и препоръча на Тотев да търси няколко резервни парцела.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56