Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професорите от УХТ, обвинени във вземане на подкупи, обжалват отстраняването си

| обновено на 30.05.17 в 09:43

Пловдивският апелативен съд ще гледа жалбите на двамата преподаватели от Университета по хранителни технологии, които бяха отстранени от длъжност. 
Професорите Симеон Василев и Николай Банков са обвинени във вземането на подкуп от студенти, на които са писали фиктивни изпитни оценки. Прокуратурата настоя те да бъдат отстранени от преподавателска практика, докато тече разследването срещу тях, с мотива, че могат да му навредят или да повлияят върху свидетелите.  
Миналата седмица Окръжният съд прие тези основания, като отбеляза, че има достатъчно основания за такава опасност и освен това са налице доказателства за корупционни практики, осъществявани чрез организирана верига от други лица.  
Двамата учени категорично отхвърлят  обвиненията и настояват  да останат на постовете си, тъй като тепърва им предстои да изпитват още почти 400 студенти. 
Те бяха арестувани на 16-ти май след сигнал на студенти и журналистическо разследване, според което са взели 600 лв. подкуп. 
В момента  Симеон Василев и Николай Банков са на свобода срещу гаранция от по 5 000 лв. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Христина Янчева

Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив

Проф. Христина Янчева поема поста областен управител на област Пловдив. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.  Проф. Янчева притежава дългогодишен управленски опит. От 2016 до март тази година тя беше ректор на Аграрния университет в Пловдив.  Янчева заменя на поста Илия Зюмбилев...

публикувано на 26.06.24 в 17:02

НВО на Х клас в Пловдив с по- ниски оценки от средните за страната

Резултатите от Националното външно оценяване в 10 клас за област Пловдив сочат, че те са по-ниски от постигнатите в страната.  В топ три на училищата по български език и литература са: Математическа гимназия "Академик Кирил Попов" със средно 71,8 точки, Езикова гимназия "Иван Вазов"  и Езикова гимназия "Пловдив"  с 69,5 точки.  Средният резултат..

публикувано на 26.06.24 в 16:00

АМ "Тракия" е задимена около 130 км. в посока Бургас заради горящи треви

От 15.20 ч. са получени няколко сигнала за горящи тревни площи край пътното платно и появила се частична задименост.  Натам са насочени противопожарн и екипи, а тяхната дейност се подпомага от полицейски служители, които същевременно обезпечават и пътната безопасност. МВР апелира шофьорите да преминават с повишено внимание в района на 131 км на..

публикувано на 26.06.24 в 15:42

Блъснаха майка с дете на "зебра" в "Тракия", за щастие са добре

Майка с дете са били блъснати на пешеходна пътека тази сутрин, съобщиха от полицията в Пловдив. Инцидентът е станал в пловдивския квартал „Тракия“ до бл. 250. Шофьорът на колата завивал надясно, докато майката и детето пресичали на зебрата и ги ударил.  След подадения сигнал на телефон 112 на място били изпратени екипи на полицията и Спешна..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Свързани новини

Арестуваха двама професори от УХТ за корупция, грози ги затвор до шест години

Двама преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив са арестувани за корупция.  Арестуваните са професорите Николай Банков - на 59 г., и Симеон Василев - на 66 г., от катедрите „Електротехника“ и „Техническа механика и машинознание“. От Окръжната прокуратура съобщиха, че са образували две досъдебни производства за подкупите,..

обновено на 16.05.17 в 17:16

Прокуратурата поиска подкупните професори от УХТ да бъдат отстранени

Двамата професори от УХТ, обвинени в корупция, излизат от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева.  В понеделник прокуратурата ще поиска от Окръжния съд отстраняването на Симеон Василев и Николай Банков от преподавателските им постове, докато тече разследването срещу тях. Двамата бяха арестувани в понеделник след сигнал на студенти и..

обновено на 19.05.17 в 13:57

Трябва да проявяваме нетърпимост към корупцията

Сигналите получихме от студенти в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Започнахме да проверяваме реално случая. Оказа се, че фактите са на лице. Това заяви Илиян Велков, автор на разследването, което беше излъчено в „Господари на ефира“. То стана и повод за два ареста – на професорите Николай Банков и Симеон..

обновено на 17.05.17 в 16:58