Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасност от обгазяване няма

Нашата инспекция съвместно с регионалната лаборатория – Пловдив към Изпълнителна агенция по околната среда и водите наблюдава емисиите, които се отделят от пожара. Това става в точката на въздействие, което е най-близкото населено място до дима, който се образува в зависимост от посоката на ветровете.  Правени са замервания в с. Опълченец и в с. Белозем и няма никакво превишение на нормите на качеството на атмосферния въздух, с малко изключение на стойностите на циановодород. Това каза  в ефира на радио Пловдив  директорът на РИОСВ  доц.Стефан Шилев. 

Затова предупредихме хората, че е препоръчително  да си затворят прозорците днес и утре, както и да избягват стоенето на открито, тъй като не знаем каква ще е интензивността на отделения дим – изгарят се пластмасови опаковки и отпадъци. 

По думите му, идеята хората да не излизат на открито е, че тъй като посоката на ветровете се променя постоянно, променя се посоката, от която идват. Ако посоката е към населеното място, не е препоръчително да се стои на открито. Доц.Шилев обаче подчерта, че измерването е направено в момент, когато отделянето на имисионните газове е било най-интензивно. В момента почти няма огън, той е почти потушен и до утре вероятно качеството на въздуха ще се подобри на 100%.

От  служба „противопожарна защита“ са предупредили, че в близките дни ще има отделяне на дим в резултат от пожара, тъй като са горели платсмаси, но интензивността е силно намалена заяви  доц. Шилев.

Резултатите от анализа на газовите отделяния  от кладенците са показали, че метан почти няма. Няма място за притеснения по отношение на нормалното функциониране на инсталацията за биологично третиране на битовите отпадъци. Още повече, че пожарът не е възникнал на територията на завода в Шишманци, а в съседен имот, където се складират отпадъци.

Мобилната лабораторията ще остане в района, докато има необходимост и докато  стойностите се задържат трайно под нормата днес, а утре измерванията ще започнат още от сутринта, подчерта доц. Стефан Шилев..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31