Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят "Иван Вазов" в Сопот акумулира допълнителни приходи

Общественият отзвук от едно уволнение рискува да се превърне в протестна вълна, която да решава стари и неуредени спорове в община Сопот. 

Там хората са разделени, след като кметът Деян Дойнов острани от поста Стефан Филчев, директор на къщата музей "Иван Вазов". 

Говорим с председателя на общинския съвет в Сопот Мариана Кацарова  - за мотивите на уволнението, за правомощията на местната власт и за подкрепа, която заявяват от Сдружението "Български музеи" и съветниците от ГЕРБ, които имат въпроси.

Съветниците от ГЕРБ-Сопот изпратиха питане до кмета във връзка с уволнението на директора на къщата музей „Иван Вазов“ Стефан Филчев  и така създалото се напрежение и гражданско недоволство в града общинските съветници от ГЕРБ - Сопот внесоха питане до кмета Деян Дойнов:

Като се водим от знанието на разпоредбите на Закона за културното наследство за мандатност на директорите на общинските музеите, от знанието, че мандатът на г-н Филчев изтича през месец ноември 2017 г. и в рамките на  правото ни, отправяме следното питане към Вас:

1. Кое наложи и какви са съображенията Ви, да издадете заповед за промяна изискванията за заемане на длъжност Директор на общински музей „Къща-музей „Иван Вазов“, в рамките на мандата му, месец и половина преди неговото изтичане?

2. От Ваше име в медиите се тиражира, че има данни за финансови злоупотреби на Стефан Филчев. Отговаря ли това на обективната истина, имате ли документи, с които да го докажете и предприели ли сте действия за сезиране на компетентните органи?

За нас като общински съветници от ПП ГЕРБ изясняването на обективната истина и довеждането й до знанието на гражданите на общината,  е правилното разбиране за откритост, публичност и прозрачност на местното самоуправление. 

В питането съветниците от ГЕРБ – Сопот настояват за  бърз писмен и устен отговор в залата на Общински съвет – Сопот,  за да не остава  усещането за тенденциозност от страна на кмета. 

Мариана Кацарова: Радвам се, че имам възможност да отговоря на интереса на вашите слушатели и на медията Радио Пловдив. Наистина трябва да ви отговоря по този казус в качеството ми на общински съветник, тъй като председател на общинския съвет мога да говоря тогава, когато общинския съвет е издал административен акт, изразил е колективната позиция. Такъв акт няма и това, разбира се, е нормално, тъй като казусът е трудово- правен на практика между кмета и директора на къщата-музей „Иван Вазов” и за съжаление общинският съвет с оглед разписаните му правомощия не може да излиза с решения по този казус. Това обаче не означава, че ние също с притеснение не следим това, което се случва и бих искала да ви кажа, че ми е изключително неприятно, че нашия град е в медиите по точно този повод. Снощи имахме председателски съвет да видим програмата си за предстоящата седмица и месец и с оглед случилите се събития разгледахме и поговорихме по отношение, забележете, на единствения документ, с който сме сезирани до този момент – това е писмо на Сдружението на българските музеи и тяхната позиция и настояват за възстановяването на г-н Филчев на поста му директор на музея. Нито г-н Филчев официално се е обърнал към нас общинския съвет, нито пък заповедите, които е издал кмета, са ни предоставени от него. Единственото, което можехме да направим беше да се отправи едно питане към кмета и ние го направихме.  За съжаление заповедта на кмета на общината не е заповед, която е издадена в изпълнение на конкретно решение на общинския съвет и няма как да тръгнем да отменяме. Надявам се, че г-н  Филчев е сезирал съответните органи за този спор.

Това, с което се занимава общинския съвет по отношение на музея като културен институт е изрично изброено в Закона за закрила на културата не подписваме. Единственото нещо, което правим е да изпълним и аз се радвам, че общинският съвет в Сопот наистина има много специално отношение към музея в рамките на своите правомощия. Отделно от това, освен сградата на къщата-музей сме предоставили два имота със специално решение на общинския съвет, за да позволим на музея да осъществява своята дейност. Това е отношението на общинския съвет, упражнявайки правомощията си затова да определя политиката в областта на културата. Това, което виждаме е отчетът за изпълнението на бюджета или предложенията за бюджета на това звено като второстепенен разпоредител при приемането на годишния бюджет.  Никога досега общинския свет не е отказвал или коментирал, или  не се е съгласявал с предложението за бюджет на музея и никога г-н Филчев не е споделял пред общинския съвет, че този бюджет не му е достатъчен, за да иска допълнителна субсидия от другите приходи на общината и не сме информирани и дали има задължения.

Eвентуално връщане на г-н Филчев на поста ще бъде решение на кмета. Ако го върне в този срок преди изтичане на мандата – по закон тази длъжност е мандатна. Сегашният петгодишен мандат на г-н Филчев изтича някъде в средата на ноември, след което следва да бъде проведен конкурс за заемането на този пост.

Аз се радвам, че гражданите на Сопот са така активни, макар че моето усещане е, че има едно разделение – има една част от гражданите, които безапелационно застават и са против това предсрочно уволнение, има една част от хората, които не знаят какво да говорят за този казус, има други, които стоят на страната на твърденията, в случая чувам твърдения на заместник-кмета. Вярно е, че работодател се явява кметът, длъжността е мандатна, длъжността е конкурсна, но всичко това се осъществява под ръководството на Министерството на културата и не случайно в България има два специални закона по този въпрос. Така или иначе ние питаме кмета какви са били мотивите му за това предсрочно освобождаване и да даде и някаква информация за финансови злоупотреби. Ще ви обещая, че оставям отворен разговорът ни и веднага щом получим този отговор ще се свържа с вас, за да ви кажа какво ни е отговорено, защото наистина е важно, хората искат да знаят какво се случва и е добре по най-бързия начин обективната истина да излезе наяве. Ние вече сме го входирали това питане и ако кметът пожелае може отговори още днес. Иначе няма насрочена сесия и предполагам, че до средата на октомври ще успеем да се справим  с гледане на всички внесени материали, за да направим сесия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14