Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп върна САЩ в Азия, но губи глобалното си лидерство

Проф. Нако Стефанов е доктор на философските науки, д-р по история, японист и изследовател на Източна Азия - Китай, Корея и Япония, специалист по управление. 

Той коментира дългата визита на Доналд Тръмп в Азия, както и новината, че няма да има среща между американския и руския президент във Виетнам. Според руските коментатори Тръмп се страхува от разговора с Путин, американците твърдят обратното. Според тях Русия и Иран са страни, които представляват опасност за света и това е причината за отказа за среща с Владимир Путин във ВиетнамТази среща можеше да помогне за решаването на проблемите в Сирия, Корейския п-в, Украйна. Така тези проблеми ще останат недискутирани. 

Според проф. Стефанов визитата на Тръмп в Източна Азия и специално в Китай демонстрира връщането на САЩ в Азия, една политика, която беше започната от времето на Хилъри Хлинтън, когато беше държавен секретар. Си Дзинпин посрещна американския президент с изключителни фанфари, така беше и в Южна Корея. Но въпреки разговорите и сделките има фактори, които ще пречат за отваряне на друг тип сътрудничество. Стойността на сделките, подписани в Китай са за 243 милиарда долара, но това не е голяма сума за икономиките на тези страни.

Той цитира американски анализатори, които смятат, че се върви към смяна на караула в глобален мащаб, като Китай постепенно ще  измести САЩ като лидер. В икономически план това вече се случи, във финансовия сектор процесите текат. Китай обяви, че вече ще купува нефт в йоани,  а не в долари, което е силата на САЩ в момента. Затова противоречията между двете страни остават .

Проф. Нако Стефанов твърди, че между САЩ и Северна Корея текат преки преговори. Там проблемът продължава да бъде много сериозен, още повече че САЩ съсредоточиха много сили. Военно решение на този проблем, обаче, ще доведе до гигантска хуманитарна катастрофа. Опасността от война обаче не е избегната.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10