Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравеопазването ни - надежда всяка оставете

 С дантевия цитат от "Ад" - "Надежда всяка оставете ", финансовият анализатор Светозар Геледачев метафорично определи състоянието на здравната система у нас. Въпреки че остави проценти надежда за подобрение, което  очаква от новия здравен министър,  именно защото е финансист. Само така може да се подобри нещо в здравеопазването ни, от което се оплакват всички.  

Здравната ни система от години е като каца с мед с пробити дупки, които не могат да се запълнят.

В системата на здравеопазването трябва да преобладават икономическите лостове, защото всеки проблем- човешки, житейски, обществен, или държавен, се решава с икономически лостове. Няма такъв проблем, който да не може да  се реши със средства, заключи още Светозар Гледачев.

По думите му сегашният министър Кирил Ананиев ще реши правилно и точно разпределенето на партие, а това е най – важното.  Аз съм сигурен, че той знае как да се подобри системата, в която се има  милиарди левове,  а те генерират големи интереси, смята Гледачев . 

Незначителни  от общата сума за здравеопазване са 25-те милиона лева за нови лекарства, които  въпреки президентското вето, парламентът отряза, коментира Гледачев.   25 млн лева за България са никакви пари, но това не решава също така и никакви проблеми. Затова трябва да се поставят тези проблеми, защото здравето на хората е най-важното в една държава, но не това е начинът, чрез отпускане на пари за решаване  проблема със здравето на хората. Много е сложен този проблем, но истината е, че трябва цялата система на здравеопазването да се промени, да се промени коренно, защото в момента тя е една каца без дъно с много дупки, в която колкото и да наливаш пари, те никога няма да стигнат. 

От времето на Тодор Живков досега пари за здравеопазване са над 15 пъти увеличени, а ефектът не е обозрим, хората са недоволни, болниците са недоволни, всичките са недоволни. Т. е. самият начин на разпределение на средствата е грешен.

В системата на здравеопазването бюджетът е 4 милиарда и половина. Себестойността на тази здравна услуга като махнем заплащането на специалистите, печалбата на лекарствата и разни други е някъде около един милиард и половина. Значи около 3 милиарда генерират икономически интереси в смисъл, че един лекар може да взима 100 лв, друг да взима 100 хиляди, т. е. всичкото това са печалби, доходи, преразпределение – затова там борбата е канска и жестока.

 Но това, нека да върнем малко топката, не е само в България. В света се смята, че фармацевтичната индустрия е генерираща заедно с военната най-високите норми на печалба. Така че какъвто е проблемът тук, такъв е проблемът по света. Между другото няма идеална здравна система, няма държава, която да е изградила идеален модел и да каже „е, това е моделът”. Всички са недоволни от техните системи. Но на Холандия, Финландия на тези държави здравните системи са много добри. И един прост принцип, който трябва да се спазва е, че  парите на всеки,  трябва да му се отделят  в отделна сметка и той да решава как да ги разходва. Сега всеки казва „Аз се осигурявам”, но той не знае, че с неговите 18 лв, между другото това е най-малката осигуровка на месец, това не може да му поеме никакво здравно осигуряване. А когато ти вземат повече пари ти може да си ги разходваш както искаш и тогава няма да има надписване на сметки, няма да има точене, в България има 1 милион неосигурени, защото е по-изгодно да си неосигурен.

За бюджетния излишък от 2,3 млрд лв – много или малко  е ? От много години бюджетът се прави подценен, в смисъл такъв, за да може да се преизпълнява. Целта е винаги да се преизпълнява бюджетът, защото бюджетът се гласува от Народното събрание, но преизпълнението се изразходва от съответните министерства и Министерския съвет ги разпределя т. е. ти имаш свободата да ги разпределяш тези пари и да ги наливаш там, където трябва, а това зависи от политическата сила. 

Както виждате, едни са в министерството на войната, те искат за самолети, пари за това и онова. Те надигат вой – здравето е важно, но ако ни окупира друга държава, или Турция ни погълне, както ни плашат и т. н., и т. н. или ако марсианците ни нападнат, ние с какво трябва да се защитим. Така че аргументи всеки може да изкара, въпросът е първостепенни и третостепенни кои са. Имам надеждата, че в системата на здравеопазването трябва да преобладават икономическите лостове, защото всеки проблем човешки, житейски, обществени и държавен се решава с икономически  лостове. Няма такъв проблем, който да не бъде решен с  пари или със средства. Така че сегашният министър,  който не е лекар, няма да изпада в зависимости, а напротив ще  реши правилно и точно разпределението на парите, а той е най-важното. Аз съ сигурен, че той знае как да се подобри системата. И второ, в България докато нещо не се развали тотално не се оправя. В България винаги закърпваме положението отчасти – тук по малко, там по малко. В България винаги закърпваме положението отчасти  и докато съвсем не опре ножът до кокала нищо не се оправя.

За  делото КТБ, което започна с фалстарт, Гледачев заяви, че то ще продължава да се точи, за да се прикрият следите. И прогнозира, че това ще продължи минимум  10 години. И ще "глътне" много повече от  над 4-те  милиарда от КТБ. 

В  България нали разбирате,  това не е първият случай в нашата нова история, в Третата българска държава има няколко грандиозни крадения на пари и винаги трябва да има медиен скандал, за да може да си прикрият следите. В момента всички се вторачваме. Аз още от първия ден, още от 2014 г. казах, че минимум `10 г. ще се точи този мазол, този наболял проблем КТБ. И виждате, вече минаха 4 години,  влизаме в петата, а това дело ще се точи поне  3 – 4 години.- тоталните загуби ще са над 10 милиарда, но не само първите, пряко ограбени от банката, но и косвените – спирането на работата на фирмите, изобщо много са косвените загуби и т. н. всеки гледа като лешояд да вземе парче от баницата, наречено КНТБ. Още дълго време ще си говорим и това е един прах в очите – всички знаем истината, а тя няма да бъде установена. 

 Като следваща корупционна схема, финансовият анализатор прогнозира предстоящото поскъпване на водата.И може би това ще бъде най-голямата корупционна сделка, защото ще е най-голяма и най-масова. Могат да решат проблема, но не искат. Защото много по-лесно е да наливаш пари в една нереформирана система- същата, каквато е в здравеопазването. 


Цялото интервю със Светозар Гледачев е в звуковия файл. 

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34