Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културен чек" ще има за 18-годишните ученици в Пловдив

Снимка: Преса

„Културен чек“ за учениците, навършващи пълнолетие, ще бъде въведен в община Пловдив. 

Идеята бе оповестена от съветниците на БСП на последната сесия на ОбС, когато се дебатираше бюджетът на общината за тази година. Предложението бе одобрено от кмета Иван Тотев. Предстои да се уточнят детайлите, които да бъдат „облечени“ в наредба или нормативен документ. 

От „културния чек“ ще могат да се възползват всички ученици, които навършват пълнолетие тази година, обясни председателят на групата съветници от БСП Николай Радев, който е и директор на ЕГ "Пловдив". 

Ученикът представя своеобразното "билетче", издадено от общината, в културната институция, която организира оперно, театрално представление или концерт. След това общината превежда сумата от своя бюджет на културната институция.

Предложението най-вероятно ще бъде внесено на следващата сесия на ОбС - Пловдив. 

Планираните средства са около 180 000 лв., като те са съобразени с броя на учениците, навършващи 18 години през 2018 г. Стойността на "културния чек" е 50 лв., обясни Радев. 

По темата чуйте мненията на 4-ма общински съветници, свързани професионално и лично с културата и образованието – директорът на езиковата гимназия "Пловдив" и вносител Николай Радев от БСП, проф. Даниела Дженева от ГЕРБ (ръководител на Ансамбъл "Тракия"), Вихра Ерамян от „Съюз за Пловдив“ (директор на ЕГ "Иван Вазов") и музикантът и преподавател в АМТИИ Едуард Сарафян от „Кауза Пловдив“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34