Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако не са искрени, прошката и разкаянието нямат смисъл

Прошката трябва да се възпитава. Но у нас  няма кой да го направи, каза в интервю за Радио Пловдив писателят Румен Леонидов за паралелните измерения на Прошката.

Преди Сирни заговезни, в цялата страна, тръгват кукери със страшни маски, хлопки, заклинателни  танци и прескок над открити огньове - така да надвият студ, зло и болест... други споделят "и прости греховете ни, както ние прощаваме на длъжниците си", или чакат развеселено "хамкането" на Сирни Заговезни, трети са в нега и пищни трапези, властово и алчно престъпление и безсмислие...А прошката ? Кой от кого и за какво да я поиска ? Доколко според християнския постулат и народен ритуал ?

Румен Леонидов:  Библейското ни е чуждо. От тоталитаризъм преминахме към глобализъм. Днес морълт ни е чужд. Доброто не се изучава. Дори като етика

Години на ред в България се раждаха атеисти. И сега не се изучава религия. Доброто не се изучава. Дори като етика го няма в училището. 

Леонидов казва, че дори когато се изпълняват някои ритуали и вярвания, те се правят с подсмихване, като атракции са, като туристически атракции.  Някъде има запазено, но  не съм оптимист, че това излиза от дълбокото на душите на хората.

Кой да покаже на обществото и хората, че има прошка. Партиите още спорят.

В домашна среда, моите деца искат прошка. И аз искам прошка.Защото така е нормално.Винаги има нещо, с което си обидил, наскърбил... Когато има разкаяние, покаяние, има и прошка. Но тези неща са останали повече като битово-ритуални, като една приказка са останали в нашата култура. И не знам дали ще се върне, защото християнството е в тотална криза по целия свят. 

И все пак, всичко добро на този свят, всичко, което ражда нежност, любов, уважение, почит, то трябва да се съхранява и да се поощрява. Дори само един ден да бъде, пак е нещо. Въпросът е, че го няма в много български семейства. 

През призмата на прошката,политическите партии не могат да достигнат до прошката, смята Леонидов. Защото го няма чувството на  единение  и защото идеологическата разлика е много малка. И нямат чувство за вина. Докато са на власт и след това. И никой от никого не иска прошка. 

А и прошката и разкаянието, ако не са искрени, нямат смисъл. То не става само да се появиш по телевизора и да кажеш.

Румен Леонидов припомни един от постулатите на Радичков " Дали има Бог или няма, ти живей така, сякаш го има."

А какво е Бог освен любов. И молитвата е нашата връзка с Бог и с неговите сили и войнство.

Нищо не ти пречи да поискаш прошка затова, което си вършил. И даже ритулано да я поискаш от най-близките си хора, това е много топлина и тази сърдечна връзка между нас не трябва да се губи.


Цялото интервю с Румен Леонидов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35