Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДС и в големия интелектуалец вижда дребния доносник

Основателят на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски смята, че Комисията по досиетата /КОМДОС/ върши много полезна работа и нейната дейност трябва да продължи. Според него и сега се разкриват страници от нашето минало, които биха останали неизвестни. 

Случаят около досието на Юлия Кръстева се превърна в общонационален скандал, който се води емоционално, неаргументирано и с предубеждение. От този начин на водене на разговора страда авторитетът и на Комисията, и на световноизвестен учен, чиято репутация, някои се стремят да изтрият. 


Мнението на професора, е че КОМДОС няма вина за целия този шум от оповестяването на информацията, защото спазва регламента и публикува. Оттук-нататък работа на изследователите и медиите е да изучават досиетата и да ги разкажат.

Досието на Юлия Кръстева  е сред забравените и изцяло съхранено. Хората могат да го прочетат и да интерпретират и нейното поведение, и методите на действие на ДС, твърди още Знеполски и добавя, че при  нас липсва спокоен разговор, в който да бъдат разграничени емоцията от фактите.

Досието показва, че един утвърден млад учен с бърза и успешна кариера, получил на 30 години световна слава, привлича вниманието на ДС още тук. Те са я пуснали да замине с идеята, че тя може да свърши някаква работа. Пускат я с условието, че няма да се жени и ще се върне. После й припомнят ангажиментите, а тя знае, че не може да се спаси от тях и започва започва опасна игра с тях. Без да е подписала, без да е написала, без да е дадено писмено съгласие, тя получава картон, търсят я, задават й въпроси. Проявила е слабост, но залогът е голям - семейни отношения, кариера.  Тя е субект – обект на наблюдението. 

Според професор Ивайло Знеполски случаят "Кръстева" показва ужасното лице на ДС, която влиза в личното ти пространство, шантажира те, изнудва те. Това е комплексна ситуация, в която тя се опитва да играе и да ги надхитри, а те си вършат работата, защото има командировки, заплати и т.н.  Не бива да се лишаваме от това интелектуално наследство, което тя е оставила за страната ни. ДС и в големия интелектуалец вижда фигурата на дребния доносник. Това е най- омерзителното в това досие. И това е едно разкритие за системата, което дължим на КОМДОС.

Основателят на Института за близкото минало вижда напоследък завръщане на интереса към недалечното минало на страната ни от страна на младите хора и желание от тяхна страна истината да бъде разбрана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38