От гледна точка на това, че в Космоса има много неблагоприятни фактори за нормално хранене, космическата храна е особен вид храна. Факторите – безтегловност, повишено налягане, висока радиоактивност, високо нервно-психично напрежение и др. трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до нормално хранене в Космоса, подчерта Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Висшата селскостопанска академия в София.
Впоследствие са започнали нови разработки за храна в туби, консервни кутии, които са довели до създаване на нови допълнителни проблеми при използването им на място и така се е достигнало до създаването на стандартна храна. Такава, с каквато се храним на Земята, но от нея е извлечена със специална технология водата.
Процесът на лиофилизация, който представлява отделяне на водата при ниска температура и под вакуум, запазва абсолютно всички биологично активни вещества, намиращи се в храната и това отваря възможност за производство на концентрати, екстракти, които могат да се прилагат освен в Космоса, и при разработката на храни, които да се използват тук, на Земята. Всеки един може да използва тази храна.
По думите на Солаков, липсата на гравитация в Космоса се отразява на вкусовите качества на храната.
Когато организмът е поставен в екстремални условия, тогава се променят редица функции на организма, вкл. и на вкусовите рецептори. Всичко в организма става чрез пренос на сигнали по невронен път и когато организмът е поставен в екстремални условия, се променят и реакциите му.
По думите на Солаков, в момента у нас има достатъчно специалисти, които могат да произвеждат качествена космическа храна, нови технологии се разработват постоянно, но все още от страна на бизнеса няма заявен интерес да се инвестира в тази сфера. Апаратурата не е никак евтина, обработената храна също не е евтина, но затова пък е най-качествената, подчерта Николай Солаков.
Чуйте повече от звуковия файл:
Дървото, причинило инцидента с трагичен край на бул. "Марица" - север, е било фитосанитарно здраво-клоните са били здрави и с листа, няма видими следи от заболяване, характерни за този вид , съобщи за Радио Пловдив Цветомир Цветков, заместник-кмет по екология на район "Северен. Това показва първоначална проверка, извършена от..
В програма "Точно днес" Тихомир Георгиев от фондация „Смокиня“ разказва за четвърто издание на доброволческия проект „ Светло бъдеще “ по програмата Европейски корпус за солидарност в с. Мраченик. Разнообразието от култури и народности включва 40 души от 15 държави: България, Белгия, Франция, Германия, Италия, Гърция, Полша, Португалия,..
Повечето българи отчитат увеличение на цените в търговската мрежа, за разлика от политиците. Има ли спекула и колко адекватни са набелязаните мерки срещу нея по пътя на България към еврозоната? Според икономиста Румен Гълъбинов през последните два месеца се забелязва увеличение на цените на някои хранителни стоки в търговската мрежа. Това бе и..
Големите ремонти по пловдивските булеварди и улици, които са на стойност над 85 милиона лева, ще приключат до началото на новата учебна година. Това заяви в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът по строителство и инвестиции инж. Хакъ Сакъбов. По думите му, засега няма обективни причини за забавяне на започнатите в началото на юли дейности...
Три протеста – пред Съдебните палати в София, Пловдив и Бургас срещу решението на съда в Несебър да пусне под домашен арест 18-годишния Никола Бургазлиев, прегазил на тротоара в Слънчев бряг двама възрастни и три деца. По темата говорим с Нинелла Върбанова от сдружение „Ангели на пътя“. Върбанова каза, че целта е да покажат тяхното отношение и на..