Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бизнесът все още не инвестира в космическите храни

От гледна точка на това, че в Космоса има много неблагоприятни фактори за нормално хранене, космическата храна е особен вид храна. Факторите – безтегловност, повишено налягане, висока радиоактивност, високо нервно-психично  напрежение и др. трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до нормално хранене в Космоса, подчерта Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Висшата селскостопанска академия в София.

.Първоначално, при създаването на първите храни за космонавти се е считало, че  проблемите могат да бъдат решени, като се направят твърди таблетни форми, каквито са например нормалните таблетки на лекарствата, но се оказва, че там се добавят много пълнители и така не може да се достигне до нормално количество енергия, която храната трябва да притежава.

Впоследствие са започнали нови разработки за храна в туби, консервни кутии, които са довели до създаване на нови допълнителни проблеми при използването им на място и така се е достигнало до  създаването на стандартна храна. Такава, с каквато се храним на Земята, но от нея е извлечена със специална технология водата.

 Процесът на лиофилизация, който представлява отделяне на водата при ниска температура и под вакуум, запазва абсолютно всички биологично активни вещества, намиращи се в храната и това отваря възможност за производство на концентрати, екстракти, които могат да се прилагат освен в Космоса, и при разработката на храни, които да се използват тук,  на Земята. Всеки един може да използва тази храна.

По думите на Солаков, липсата на гравитация в Космоса се отразява на вкусовите качества на храната.

Когато организмът е поставен в екстремални условия, тогава се променят редица функции на организма, вкл. и на вкусовите рецептори. Всичко в организма става чрез пренос на сигнали по невронен път и когато организмът е поставен в екстремални условия,  се променят и реакциите му.

По думите на Солаков, в момента у нас има достатъчно специалисти, които могат да произвеждат качествена космическа храна, нови технологии се разработват постоянно, но все още от страна на бизнеса няма заявен интерес да се инвестира в тази сфера. Апаратурата не е никак евтина, обработената храна също не е евтина, но затова пък е най-качествената, подчерта Николай Солаков.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честите капризи на времето се превръщат в черта на климата

Климатологът Симеон Матев потвърди, че и днес има условия за бури, но с по-малко покритие. Те ще бъдат основно по поречието на Дунав и в Източна България. В Пловдив явленията не са опасни, а поражения като вчерашните са малко вероятни, каза той. Най-големите градови зърна, паднали вчера, са с размер 45 милиметра и нанасят значителни щети...

публикувано на 08.05.25 в 15:39

Религия в училище трябва да има, но да се внимава с реализацията

Да има вероучение в училище е важно за даването на свобода родителите да могат да записват децата си да учат религия, но трябва да се внимава с реализацията. Това каза Кристиян Шкварек, организатор на шествието за религията като право на избор, което ще се проведе следващата седмица. Днес има протест за оставката на образователния министър, а..

публикувано на 08.05.25 в 10:19

Индия и Пакистан имат ядрени оръжия и конфликтът им е опасен

Военният сблъсък между Индия и Пакистан създава поводи за тревога в международен план и с факта, че става дума за две ядрени държави, коментира експертът по международни отношения и геополитика професор Румен Кънчев. Той се спира и на двустранната дипломация по убеждаването на всички страни от ЕС да подкрепят начало на преговори за членство на Украйна..

публикувано на 07.05.25 в 15:44

БЧК награди 30 доброволци в навечерието на 8-ми май

Най – активните доброволци и заслужили деятели на Българския червен кръст в Пловдив бяха наградени на церемония в Малката базилика по повод Световния ден на червения кръст и Червения полумесец. Той се отбелязва всяка година на 8 май в памет на основоположника на хуманитарното движение – швейцарския хуманист Анри Дюн а н. Той е роден на тази дата..

публикувано на 07.05.25 в 13:39

Вотовете на недоверие се обезцениха и вече са театрални

След поредната ваканция депутатите се връщат в пленарна зала. Какво свършиха до тук, какво се очаква от законотворството им, както и дали ще има нов вот на недоверие преди юни, говорим с политолога д-р  Теодор Славев . Политологът отбеляза в началото на разговора, че законодателната програма на НС не е особено богата, като пленарните сесии са..

публикувано на 07.05.25 в 10:43