Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Канов гостува в "Петното"

| обновено на 17.04.18 в 10:48

Любомир Канов  е гост на литературен салон Spirt & Spirit в клуб Петното на Роршах в Пловдив.

Той е  психиатър и писател. Eмигрира през 1984-а в Съединените щати. Автор e на книгите „Човекът кукувица“, „Парейдолии“, „Ходисей“, „Между двете хемисфери“, „Вселената според Гуидо“ и „Стрела от тръстика“ и на няколко есета.  Негови творби са превеждани на английски, немски и чешки. 
 „Биографията му на политически затворник по времето на комунизма дава тежест на всяка негова дума, в която разобличава тоталитарните съвременни идеологии. Изумителен интелект, фантастичен събеседник, възможността да бъде чут на живо е изключителна рядкост“, казва Александър Секулов, който ще бъде модератор на срещата, кято започва в 19ч.

Любомир Канов е роден на 29 октомври 1944 г. в Банкя. Завършва медицина и специализира психиатрия в Медицинска академия в София. Работи в психиатричните болници в Лом, Курило, Карлуково, Градския психиатричен диспансер в София. През 1977 г. е арестуван и осъден с обвинение за „опит за бягство“ и „подривна дейност срещу социалистическия строй“. Излежава присъдата в Старозагорския затвор. Eмигрира през 1984 г. Първо в Канада, след това в САЩ. Работи като психиатър на свободна практика в Ню Йорк. За сложната му съдба режисьорът Костадин Бонев създаде документален филм.

След 1989г. често идва в България. Все по - често.  Помни всичко. И първият си читател, който се оказва, че  е следовател от ДС, който го е разпитвал при арестуването му през 1977г. , както и думите му "Канов, Канов,  ти си гад, не  можа ли да намериш нещо хубаво, за което да пишеш  ?" 

Казва, че  по пътя на страданието,  любовта и лудостта, е успял да разбере много неща.

Вярва в бъдещето на западното християнско общсетво. Прогнозира, че до 4-5 години империята на злото, както определя Русия, ще рухне. А промените у нас  ще бъдат по пътя на еволюцията, но  може би трябва да изтекат онези 40 библейски години...

И е убеден, че никога не трябва да се губи надежда. Защото не е късно. Имаме шанс. 


Цялото интервю с Любомир Канов е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06. 07.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Кирил Кадийски. Изгнаник на земята. Нови сонети и други стихотворения. 118 стр., тв. к., 5А, Колибри, 2024 Пърл Бък. Благодатна земя. 248 стр., ок. 5А, Изток-Запад, 2024. Четиринайсет дни. Колективен роман..

публикувано на 08.07.24 в 09:50

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

обновено на 06.07.24 в 10:13

Започва първият национален конкурс "Милчо Левиев"

Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев“ стартира днес в Пловдив и ще продължи до 11 юли.  Той е предназначен за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години.  Форумът включва провеждането на майсторски класове, ще бъде открит официално с концерт, а на финала ще има заключителен гала концерт, когато ще..

обновено на 06.07.24 в 07:33

Стартира "Шекспирова Паталеница" за 25-ти път

Със "Сън в лятна нощ" ще започне "Шекспирова Паталеница", която тази година ще се проведе за 25-ти път в двора на Основно училище "Константин Величков" в пазарджишкото село Паталеница. Постановката ще бъде изиграна от театрална школа "Пластилин“. Режисьор е Людмила Даскалова, асистент е Детелина Стойчева, сценографията е на Елена Иванова, а пластиката..

публикувано на 06.07.24 в 07:33