Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храните за космонавти вече са масово търсени по цялата Земя

Единственото, което не може да пренесе в открития Космос, са алкохолните напитки

| обновено на 27.04.18 в 17:39

Храната за космонавтите днес може да влезе в менюто  на всеки, при това срещу вече съвсем достъпна сума – 10 лв. на порция.  Може ли това обаче да стане масова практика и кой има интерес към тази космическа технология, разработена от десетилетия от българските учени, разказва доц. Илияна Начева от Института по криобиология и хранителни технологии.


Това са напълно натурални и здравословни продукти, които се произвеждат по специални стандарти и сложен лабораторен процес, наречен  „лиофилизация“. При него веществото преминава от обичайната си форма, от твърдо, направо в газообразно състояние, без да минава през течна фаза.  Важно е да се отбележи, че в готовия продукт се запазват всички полезни съставки, подчертава доц. Илияна Начева.

При трансформацията, храните предварително се замразяват, а след това максимално се дехидратират (обезводняват) под силен вакуум. Поради това, че са обезвлажнени, те могат да се съхраняват с години, при това извън хладилник, обясни криобиологът.

Продуктите са без никакви добавки и консерванти.

България е в челната тройка в света, след САЩ и Русия, с над 30-годишен опит в разработката и производството на концентрирани храни за космонавтите в орбита.

Менюто е съставено от разнообразни храни, включително присъстват и традиционни български гозби. Те вече имат широко приложение не само в космоса, но и армията, за спортисти, алпинисти и всички, занимаващи се с екстремни дейности. Интересът е много голям и постоянно нараства, уверява доц. Начева.

Единственото, което не може да се подложи на лиофилизация, са алкохолните напитки, главно концентратите, тъй като те просто нямат сухо вещество, обясни експертът от Института по криобиология и хранителни технологии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Кольо Парамов

Влизането в еврозоната ще засили контрола от ЕЦП

Балансовите проблеми, свързани с проекта на бюджет 2026 и липсата на контрол, се дължат на олигархията, която е моделирала политическото и икономическото вземане на решения в своя полза. Тази теза изрази в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив финансистът Кольо Парамов. Той подчерта, че влизането в еврозоната трябва да доведе до..

публикувано на 24.11.25 в 10:34

Нали сме демокрация?

В този епизод тръгваме от твърдението „65% са против еврото, нали сме демокрация?“ и разглеждаме как формулировката на социологическите въпроси променя отговорите и смисъла им. Вместо да приемаме едно число като „волята на народа“, питаме: какво всъщност е било зададено – „харесвате ли еврозоната“ или „искате ли да се отмени валутният борд и..

публикувано на 24.11.25 в 10:08

Матей Матеев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от най-значимите пловдивски творци – Матей Матеев. Роден в Кюстендил, но завинаги свързал съдбата си с Пловдив – града, който му върна обичта с най-високото признание – званието „Почетен гражданин“. Казва, че родния край, балканската енергия го прави човек - широко скроен човек. Послание, което..

обновено на 21.11.25 в 17:08
Илия Проданов

Илия Проданов ще работи за стабилизиране на БАК

Спорове около представителността на организациите на аграрния сектор, който очаква решения по важни теми от държавата. Илия Проданов беше избран за председател на Българската аграрна камара, след като част от браншовите организации я напуснаха, несъгласни с начина на вземане на решения. За заместник-председатели бяха избрани съпредседателят на..

публикувано на 21.11.25 в 16:15

Идеята да се ползва СУПТО е добра, но не и изпълнението

Виктор Павлов  управлява софтуерна компания, която има опит в разработката на продукти за управление на търговска дейност. Той коментира напрежението на бизнеса от въвеждането на лицензиран софтуер за управление на продажбите в търговски обекти. "Като цяло спорът идва оттам, че се опитва да се хване процеса по неиздаване на фискални бележки от..

публикувано на 21.11.25 в 15:58