Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храните за космонавти вече са масово търсени по цялата Земя

Единственото, което не може да пренесе в открития Космос, са алкохолните напитки

| обновено на 27.04.18 в 17:39

Храната за космонавтите днес може да влезе в менюто  на всеки, при това срещу вече съвсем достъпна сума – 10 лв. на порция.  Може ли това обаче да стане масова практика и кой има интерес към тази космическа технология, разработена от десетилетия от българските учени, разказва доц. Илияна Начева от Института по криобиология и хранителни технологии.


Това са напълно натурални и здравословни продукти, които се произвеждат по специални стандарти и сложен лабораторен процес, наречен  „лиофилизация“. При него веществото преминава от обичайната си форма, от твърдо, направо в газообразно състояние, без да минава през течна фаза.  Важно е да се отбележи, че в готовия продукт се запазват всички полезни съставки, подчертава доц. Илияна Начева.

При трансформацията, храните предварително се замразяват, а след това максимално се дехидратират (обезводняват) под силен вакуум. Поради това, че са обезвлажнени, те могат да се съхраняват с години, при това извън хладилник, обясни криобиологът.

Продуктите са без никакви добавки и консерванти.

България е в челната тройка в света, след САЩ и Русия, с над 30-годишен опит в разработката и производството на концентрирани храни за космонавтите в орбита.

Менюто е съставено от разнообразни храни, включително присъстват и традиционни български гозби. Те вече имат широко приложение не само в космоса, но и армията, за спортисти, алпинисти и всички, занимаващи се с екстремни дейности. Интересът е много голям и постоянно нараства, уверява доц. Начева.

Единственото, което не може да се подложи на лиофилизация, са алкохолните напитки, главно концентратите, тъй като те просто нямат сухо вещество, обясни експертът от Института по криобиология и хранителни технологии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два пъти се оскъпяват ягодите от производител до потребител

След почти пълната загуба на насажденията от ранни череши и ябълки заради студеното време, какви са очакванията за ягодите и другите плодове българско производство? На какви цени ще стигат те до пазарите, тържищата и крайния потребител ? Утре в Кричим започва тридневен фестивал на ягодата. Там ще бъде изложена продукцията на производители от..

обновено на 08.05.25 в 16:25

Честите капризи на времето се превръщат в черта на климата

Климатологът Симеон Матев потвърди, че и днес има условия за бури, но с по-малко покритие. Те ще бъдат основно по поречието на Дунав и в Източна България. В Пловдив явленията не са опасни, а поражения като вчерашните са малко вероятни, каза той. Най-големите градови зърна, паднали вчера, са с размер 45 милиметра и нанасят значителни щети. Пороите..

публикувано на 08.05.25 в 15:39

Религия в училище трябва да има, но да се внимава с реализацията

Да има вероучение в училище е важно за даването на свобода родителите да могат да записват децата си да учат религия, но трябва да се внимава с реализацията. Това каза Кристиян Шкварек, организатор на шествието за религията като право на избор, което ще се проведе следващата седмица. Днес има протест за оставката на образователния министър, а..

публикувано на 08.05.25 в 10:19

Индия и Пакистан имат ядрени оръжия и конфликтът им е опасен

Военният сблъсък между Индия и Пакистан създава поводи за тревога в международен план и с факта, че става дума за две ядрени държави, коментира експертът по международни отношения и геополитика професор Румен Кънчев. Той се спира и на двустранната дипломация по убеждаването на всички страни от ЕС да подкрепят начало на преговори за членство на Украйна..

публикувано на 07.05.25 в 15:44

БЧК награди 30 доброволци в навечерието на 8-ми май

Най – активните доброволци и заслужили деятели на Българския червен кръст в Пловдив бяха наградени на церемония в Малката базилика по повод Световния ден на червения кръст и Червения полумесец. Той се отбелязва всяка година на 8 май в памет на основоположника на хуманитарното движение – швейцарския хуманист Анри Дюн а н. Той е роден на тази дата..

публикувано на 07.05.25 в 13:39