Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравеопазването е механизъм, в който всеки има свое място

Ние сме около 150 човека от Пловдивската регионална колегия, а в София очакваме да се включи и групата от Карлово, която е също към нашата колегия. Надявам се да се представим добре и мирно, но и нас да ни чуят, подчерта Теа Цировска – председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи - Пловдив. 

Тя подчерта, че сред основните натрупани във времето проблеми, е недооценяването на труда на сестрите.

Ние имаме изисквания по закон за много висока квалификация следдипломно обучение. Всички вече сме с висше образование, но възнагражденията, които получаваме, са с разлика около 40-50 лв. от минималната работна заплата.  За нас е обидно това, защото по този начин държавата ни показва, че нито ни уважава, нито  ни има за хора, които носят на плещите си такава голяма система, каквато е здравеопазването. Исканията ни не са политически, здравето за нас няма цвят, то е за всички.

Днес ще заявим, че не искаме повече да работим на две-три места, искаме държавата да ни покаже, че ни уважава, като ни осигури достойни условия на труд и заплащане, за да няма такова изтичане на квалифицирани кадри в чужбина. Превърнахме се в инкубатор за  специалисти, които работят за дребни стотинки и  отиват в други държави.

 Искаме да живеем с нашите семейства, не искаме да напускаме държавата, защото ако сега не работим на две и на три места, и така да крепим системата, голяма част от лечебните заведения ще бъдат закрити.

Цировска подчерта , че в България няма стандарти за това  колко специалисти по здравни грижи са необходими на всяко заведение.  Протестиращите настояват  за  създаване на категорични стандарти и критерии за работата им.

В момента недостигът на средни медицински кадри е осезателен. У нас има  около 25 000  медицински сестри в страната, а реалната ни нужда е от около 50 000. Цифрите са красноречиви.

Искаме да променим начина на мислене на държавата, защото,  ако тя промени отношението си към нас, всички в  нея ще променят отношението си към нашето съсловие. Затова протестът ни е адресиран към всички партии. Той не е политически. Ако няма разбиране в политическата класа за проблемите на съсловието и изобщо към системата на здравеопазване, няма да постигнем нищо.

Системата на здравеопазването е сложен механизъм, в която всяка една професия има своето място. Ако едно болтче се развали, цялата система рухва и този голям апарат спира да функционира нормално.

 Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14