Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните агенти в бизнеса ще изпълняват политически поръчки

| обновено на 29.05.18 в 11:22

ДАНС иска да внедрява тайни агенти в частни фирми и институции. Предложението за промени в Закона е на шефа на Службата Димитър Георгиев, а целта е да се следи за нередности и злоупотреби като работата под прикритие на агентите ще е без знанието на ръководствата. 

Според бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев тази практика и сега я има в държавните служби. Доколко ДАНС споделят кои са агентите под прикритие в съответната служба с нейния началник е въпрос на уговорка със службите

Ексдепутатът смята, че практиката я има и в частните фирми, особено ако има сигнали, че се вършат престъпление. Тогава  най- сигурният начин е да се внедри агент, който да събере доказателства. В една правова държава това не е проблем, защото там нещата са строго регламентирани. При нас е проблем, защото всяко увеличаване на правомощията на службите, без върховенството на закона, може да доведе до проблеми. 

Андреев посочи като примери неефективната работа на ДАНС по отношение на т.нар. паравоенни формирования, случая "Червеи", както и неуспешните разследвания за корупция по високите етажи на властта. По думите му, тук дори са налице карикатурни действия.

Предложението на шефа на ДАНС е логично, но при нас няма да е ефективно, защото фирмите ще са на наши и ваши, пак ще има фирми на нашето момче КОЙ, пак ще има обръчи от фирми. Целият бизнес елит се е занимавал с източване на ДДС, някой да е разследван, наказан?!

Бившият шеф на Комисията по досиетата припомни, че в информационната и медийна среда непрекъснато се прокрадва информация, че Службите ни са под контрола на корпорацията Кой, че се назначават хора, свързани с Делян Пеевски. 

Това ще даде повече сигурност на определени политически и икономически интереси. Това е добро предложение, но за държава с върховенство на Закона, с гарантирана защита на личните данни. 

По информация на Методи Андреев бившият шеф на ДАНС в Пловдив, който бе сменен преди няколко месеца е уволнен заради изтичане на информация. 

Нашата ДАНС няма нищо общо като профил и като гаранция за сигурност с нормалните служби по света. Тя се използва винаги за политически и частни корпоративни интереси, тя не работи срещу корупцията, която е по високите етажи на властта. В повечето случаи целта е да се удари противниковият отбор. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39