Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват центъра на Сопот и къщата музей "Иван Вазов"

| обновено на 18.06.18 в 16:47

Идеен проект за нов център на Сопот и за обновяване на къщата музей „Иван Вазов“ дари на общината архитект Пламен Генчев. Пред Радио Пловдив той разказа, че проектите са били готови преди няколко години, но не се е стигнало до тяхната реализация.

Сега кметът ни предложи да възобновим проекта и да реализираме идеите, заложени в него.

Едната част от проекта за обновление на къщата музей „Иван Вазов“ предвижда експозицията да бъде представена по нов начин. Целта е да заинтригуваме младите хора, които гостуват в музея. Идеята е с по-модерни средства да представим историята на Вазовия род и ежедневието на българите преди повече от 100 години. Ще акцентираме и върху рода на Вазов - майка му, генералите Вазови. 

Що се отнася до експозиционната зала, ние предлагаме тя да се превърне в музей на града Сопот и отново с интерактивни технологии да се представи историята на Сопот от най-дълбоки времена до наши дни. Така ще бъде представена много по-богата информация за историята на града.

Проектът за обновление на централната градска част е също разделен на два етапа. Идеята е около паметника на Вазов да бъде изградена сцена, а площадът да добие по-съвременен вид чрез  нови настилки, озеленяване, осветление, сухи фонтани. 

Втората част е около сегашния културен дом да бъде изградена историческа  алея, която да обхване седемте етапа от развитието на града.  Да има места за сядане, детски площадки, водни атракции.

За обновлението на площада ще се кандидатства за финансиране от европрограмите. 800 хиляди лева ще струва първият етап от ремонта, а историческата алея - също толкова.

До края на юли хората трябва да предложат своите предложения за музея "Иван Вазов", които ще бъдат разгледани от архитектурния екип и отново предстои обществено обсъждане. В момента екипът прави остойностяване на проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52