Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В образованието трябва да участват всички

Ремонтите вървят по план. Не очакваме някакви проблеми. Имаме малко забавяне в ЕГ „Пловдив“  със санирането. Това обаче няма да затрудни първия учебен ден, заяви заместник-кметът „наука и образование“ в Община Пловдив  Стефан Стоянов.

По думите му, в Гимназията по хранителни технологии, независимо от забавянето с изпълнителите,  основните дейности трябва да завършат до 10 или 12 септември. Уверението им е, че ще наваксат във времето. Дори и при забавяне, основният ритъм след 17 септември, когато започва новата учебна година, също няма да бъде фатално за учебния процес.

Не всички средства, които  училищата инвестират в ремонти, са общински. Всяко от тях има възможности да заделя средства от бюджета си. Тази година има и един американски фонд, който инвестира в ремонт на пловдивско училище. Малко повече време ще ни е необходимо, за да обобщим данните за този сезон.

Основната инвестиция, която предстои, е по ОП „Региони в растеж“, като около 18 млн лв ще бъдат инвестирани в основни ремонти през следващите 12 до 15 месеца. В училище „Любен Каравелов“ ще бъде разширен физкултурният салон, на който ще бъде направен основен ремонт, както и облагородяване на двора. Предстои ремонт на  първа сграда на ДГ „Перуника“, както и основен ремонт на ДЖ „Снежанка“.

Стоянов подчерта още, че тази година Общината има два основни приоритета. Единият е  да стартира  дигитализацията на учебния процес в общинските училища, като бъдат включени и 15-те, които все още не са обхванати. 

 Досега са обучени над 900 учители от Пловдив, като програмата от безплатните платформи на „Гугъл“ и „Майкрософт“  върви вече втора година. Крайната цел е до не повече от 3 години в Пловдив да  стане факт първото училище, което не използва хартия в учебния процес.

Другата смела стъпка  е, че за първи път тази учебна година ще има първи клас по системата Монтесори в ОУ „Св. св.Кирил и Методий“  в „Западен“. Там интересът към паралелката е много голям.  Основният фокус на политиката, която Общината води, е да въвежда нови за нашата система добри педагогически практики и да подпомага учителите, които искат да правят иновации. Ще се стремим да го правим по най-добрия начин, защото е важно какво и как се преподава в училище, как децата се учат да възприемат околния свят и да бъдат добри граждани. Това става с адекватна информация и със съвременно добро образование и основните усилия на администрацията са насочени към това.

В момента се състезаваме за вниманието на учещите, защото технологично, дори и децата в началните курсове, изпревават понякога своите учители. Светът се променя, децата се променят и образованието няма как сега да е както преди 100 години.  Дигиталните умения са важни за децата, защото не можеш да постъпиш на работа, ако не можеш да структурираш CV и т.н А в училище тези неща не се учат. Образователният процес и училището трябва да се отвори, а нашите колеги – да пътуват повече в Европа, за да видят какво правят техните колеги и всички заедно да участват в образователния процес.

В образователния процес трябва да участват всички, а образованието – да е динамично.

Чуйте интервюто от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56