Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Думата "справедливост" виси със страшна сила

Догодина има избори в два редовни тура и те ще покажат отново по най-адекватен начин нагласите на гражданите. По тази причина кампанията вече започна съвсем очевидно, даже и за традиционно въздържащите се от резки изяви като ДПС. Така политическият анализатор Любомир Стефанов коментира радикализирането на ДПС.

По думите му,  ДПС няма какъвто и да е шанс да управлява държавата и ще си остане малцинство, но излъчва сигнали за нагласите си към различните политически играчи.

Между редовете те казват, че  не само ще  има  избори за Европейски парламент и местни избори, но и може би е време и да стягаме парламентарни предсрочни такива. В зависимост от отклика на думите от риториката, която използват,  ДПС ще се ориентира  с кой може да постигне разбирателство.

Начинът, по който се държи Валери Симеонов, няма нищо общо с онзи колосален гаф при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС за три дни в кабинета Орешарски. Г-н Симеонов  не за първи път е на тази позиция и не за първи път изтърсва  подобни нелицеприятни и слуходразнещи комбинации не само към протестиращите майки на деца с увреждания, но и към всички други засегнати интереси, той има навика да се изказва  по изключително безпардонен начин, претендирайки, че казва истината. Заради нарастването на общественото напрежение се търси приликата, което не е коректно.

Българите искат да имат качествено и справедливо управление. Това, което се случва с показните арести, констрастира със заявките на премиера, че държавата не е била по-добре и че бюджетът, едва ли не, е  най-удовлетворяващ исканията на гражданите от годините на Прехода.  Онази дума, която виси с най-страшна сила, е думата „справедливост“.

Хората надигат глава, защото институциите не си вършат работата, която са призвани да правят, а не - че няма пари. Премиерът и неговото обкръжение  пропускат да забележат, че гражданите протестират като граждани, не с хладилниците и с джобовете си.  Те защитават позиции, които много са забравили политиците в България - да се говори на българските жители като на електорат, а не като граждани и да се обръщаш с „граждани“ към тях  от куртоазия.

Не мисля, че гражданите, които протестират, имат усещане, че са намерили алтернативно политическо представителство, заяви още Любомир Стефанов. 

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика.    В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е..

публикувано на 21.10.24 в 16:33

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17