Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен транспорт - идея с потенциал или екзотика

Идея, която би имала сериозен  социален ефект или - въпрос на екзотика е предложението на СНЦ "Бизнесът за Пловдив" общественият транспорт в града на тепетата да стане безплатен от началото на 2019 г, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата? 

Революционната идея, която би имала сериозни материални, екологични и морални изражения, предстои да бъде обсъдена и от Пловдивския ОбС.  

Есперти от Сдружението вече коментираха,  че общинската администрация има възможност да предвиди бюджетните средства, които да компенсират приходите  от билети и карти, освен това, прилагането на идеята би спестило разходи за фонд "работна заплата" на продавачите на карти и билети за градския транспорт, както и за организацията по отпечатването, поддръжката на работните помещения и т.н. Преди влизането на предложението  в зала, позициите си пред Радио Пловдив споделиха общински съветници. 

Ангел Иванов от БСП нарече предложението екзотично, но подчерта, че няма икономическа обосновка.

Според Дани Каназирева от Съюз за Пловдив по-важно е да се наблегне върху по-добрата организация на градския транспорт, а не върху безплатното ползване на тази услуга.

На първо четене това предложение ми звучи много популистко, казва Радослава Ташкова от ГЕРБ.

По мнението на Слави Георгиев от Патриотичния фронт предложението показва непознаване на структурата на пловдивския бюджет и на начините по които е структуриран градския транспорт. Звучи добре като идея, но това на практика няма как да се осъществи. И малко ми намирисва на популизъм. 

Чуйте звуковите файлове:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31
Д-р Александър Симидчиев

Телемедицината е иновативният начин за диагностика и превенция

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето.  Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина.  Това съобщи в програма "Точно днес" доктор Александър Симидчиев,..

публикувано на 14.06.24 в 14:29

На ръба сме да прекратим договори с превозвачите заради жегата в автобусите

На ръба сме да прекратим договорите с някои превозвачи. Това заяви пловдивският кмет Костадин Димитров по повод на множеството сигнали от пловдивчани за неработещи климатици в рейсовете. Самият кмет е получил над 50 сигнала за автобуси с неработещи климатици. „От три дни отговарям на този въпрос. С „Организация и контрол на транспорта“..

обновено на 14.06.24 в 14:13

Пловдив се нуждае от подземни и многоетажни паркинги

Докъде стигна изграждането на нови места за паркиране в централната част на Пловдив и особено идеята за многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК – разказа пред Радио Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.   На първо място, вече е готов големият паркинг на бул. „Източен“ и „Шести септември“, като до дни предстои неговото..

публикувано на 14.06.24 в 11:15
Доц. Алексей Пампоров

Заради стигмата към ДПС ГЕРБ се опитват да не управляват с тях

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Доц. Пампоров смята, че единствената изненада от вота две в..

публикувано на 14.06.24 в 10:13