Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на справедливост предизвиква протестите

Вълните на недоволство и във Франция и у нас, са предизвикани  предимно от усещането за несправедливост, каза за Радио Пловдив политологът проф. Александър Маринов.

Има нещо сбъркано в уредбата, които ние наричаме идеална или почти идеална, след като протестите продължават, коментира Маринов.  Всички данни в света показват, че неравенствата се задълбочават,  има нещо драматично. 

Александър Маринов: Протести има не само във Франция, а и в Белгия. Общо взето надига се една вълна на недоволство в Европа, а  не само и в Европа. Има нещо сбъркано в уредбата, която ние сме свикнали да наричаме идеална или почти идеална. След като не само в България, а и на много места по света хората протестират има някаква системна нередност или несправедливост.

И във Франция протестиращите освен конкретния повод – цените на бензина, поставят и други, много по-широки искания за доходите, за пенсиите, за бремето, което пада върху обикновените хора, за сметка на най-богатите са привилегировани по най-различни начини.

Но у нас, протестите са предизвикани и от  наглостта на управляващите. По света, в страните с улегнала демокрация, те се пазят от подобни арогантани прояви, каза още политологът и даде пример с безплатното ползване на апартамент на бизнесмен от финансовия министър Горанов

Неравенствата по света в т. ч. и България се задълбочават и то драматично. Всеки ден ни дава пример. Вземете финансовия министър. Той  казва по повод на апартамента си, самият факт е скандален, той казва ами аз смятам, че няма нищо нередно и затова съм го декларирал, ако беше нередно – нямаше да го декларирам. Е, как така? Това е изискване на закона, това означава, че ти се поставяш над закона и въобще тези твърдения колко сме добре и че бедността е резултат от недостатъците на отделния човек и т. н., всичко това се натрупва и хората го виждат ежедневно и се дразнят, силно се дразнят. Расте броят на милионерите, расте и средната работна заплата, която е една фикция. От средната работна заплата единствена полза имат депутатите и другите, чиито заплати се определят на база средна работна заплата. Иначе данните показват, че 80 % от българите получават чувствително под тази работна заплата.

Разбира се, аналогиите могат да бъдат подвеждащи, но спомнете си 2012  - 2013 г. пак имаше такъв феномен на затихване. Чакаме сега да дойдат тлъстите сметки декемврийски, януарски. Цените растат, виждате само за една седмица се установява чувствителен ръст на редица хранителни продукти, така че временното затихване не бива да е подвеждащо, тъй като причините за недоволството остават.

Ал.Маринов е категоричен, че предсрочни избори ще има, но е рано да се каже с каква конфигурация, но все пак няма да  е сегашната. 

При едни нови избори никой не може да предвиди какво ще се случи, може да се появят нови политически сили. Имало е такива случаи, когато внезапно са изниквали – спомнете си 2001 г., когато се появи Симеон Сакскобурготски. Кой няколко месеца преди това е очаквал да се случи нещо подобно? Никой.  Така че ние не сме ясновидци и не можем да предвидим какво ще се случи. За изборите – тук се наемам с прогноза – взрив ще има и предсрочни избори ще има, говоря за парламентарните. Аз съм твърдо убеден, че 2019 г. ще бъде година на три избора.  Всичко започва да писва. Това, което се прави веднъж, втори път, а за третия път нали знаете – народът казва какво се случва със стомната за вода на третия път. Така че мисля, че този път няма да се възпроизведе познатата конфигурация,  това  е моята прогноза.

С тези непрекъснати скандали коалиционният партньор на ГЕРБ много помогна – с тези непрекъснати скандали като децата на лейтенант Шмид от гениалното произведение на Илф и Петров, това допълнително създава впечатление за една оперетна същност на управлението плюс видимите ламтежи за изгоди, борбата за кокала това отблъсква  и аз смятам, че патриотите са се запътили по стъпките на реформаторите от миналия парламент.

БСП не се е доказала  пред една по-широка обществена среда като алтернатива, не в смисъл, че не може да победи и да отстрани ГЕРБ, а че ще е в състояние да прави нещо наистина много по-различно и по-добро от това, което прави ГЕРБ и останалите партии.

ДПС никога не са отстъпвали, те си имат една своя ниша. Те имат един труден  период с опитите на Лютви Местан. ДПС е стабилна формация, тя има твърд електорат и има други козове, ако мога така да се изразя и очевидно разчита, че ще дойде пак времето, когато ще играе още по-важна роля.

Най-опасно за България е това, което е най-близо. Но цялата среда става турбулентна, както е прието да се казва. Става много трудно да се предвижда, да се установява трайно партньорство и поради тази причина е необходимо много голямо майсторство от страна на тези, които ръководят държавата, за да могат да навигират в тези сложни условия. Няма твърди съюзници, виждате, всяка една от големите държави, а и по-малките се опитват да защитават своите интереси. 

Цялото интервю с Александър Маринов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00