Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговци и превозвачи на горива готвят протест на жълтите жилетки

Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива подготвя национални протести срещу влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход и "неговия лобистки характер". 

Законът беше приет от Народното събрание в края на юли 2018 година, но влиза в сила на 28 януари.


Пред Радио Пловдив председателят на Сдружението Иван Кашилски заяви, че настояват за промени в Закона, защото в момента той защитава монополистите в бранша. 


Ние също сме за високи приходи в държавата, да има за пенсионери, майки, хора с увреждания. Трябва да има закон, но не в този му вид. На българския пазар няма конкуренция, а тя трябва да определя цените. На нашия пазар монополът определя цените на горивата. 


От Сдружението твърдят, че този монопол ще повиши цените на горивата, ще фалира стотици фирми и ще бъдат загубени поне 2000 работни места в малки бензиностанции и пунктове за пълнене на бутилки с пропан бутан.


Според Кашилски проблемът на пазара на горива у нас е свързан с акцизните складове и фиктивния внос и износ. Законът трябва да се отнесе към производител, вносител и акцизен склад. Ние заплащаме преди да натоварим горивото и затова при нас проблем няма.

Той коментира още, че горивата в България са най- лошите, а в същото време глобяват шофьорите за замърсяване на въздуха.

Аспухът почернява от нашите горива дори при новите автомобили, а в чужбина цветът му е червен.


По примера на френските жълти жилетки у нас Сдружението готви готви протести в големите градове и блокиране на граничните пунктове. Кога и къде ще се проведат ръководството на организацията ще реши 48 часа по- рано, за да избегне провокации и опорочаване на протеста. 


 По думите на Кашилски протестът им не е политически, но призивите им към държавните институции за промени в Закона за горивата остават нечути. До момента те са получили подкрепата единствено на омбудсмана Мая Манолова и бившия вицепремиер Валери Симеонов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50