Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборното законодателство трябва да е устойчиво

Изборният кодекс, „тангото“ с преференциите, новия/стар състав на ЦИК и промените в законодателството в 12 без 1  коментира политологът Димитър Аврамов.
 

Стана ясно,че парламентарната правна комисия отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване. На заседанието не присъстваха депутатите от БСП. Според председателя на комисията Данаил Кирилов, е добре институционално да се изчака становището на президентската администрация. Защо е нужно това тагно с преференциите, две стъпки напред и една назад? За промените в Изборния кодекс и драмите около състава на ЦИК е коментарът на политолога Димитър Аврамов.

Моля, никой да не се обижда, но хората, които участват в политиката стават все по-неподготвени, носят все по-малко интелектуален капацитет, мислят ситуационно, на дребно и политиката става игра от ден за ден. Това създава цялостно лошо усещане за държавата, защото хората си задават въпроса: Какво е държавността? Ако държавността е всеки ден скандали между политическите партии, почваме да се загубваме в тази ситуация.

Изборното законодателство трябва да е устойчиво. Не можеш да го променяш през две години, за всеки избор. Това създава усещане за мошеническо поведение. Спираме се на един модел, прилагаме го, ако наистина има национален консенсус за промяна, го променяме. Това е подходът. Защо ГЕРБ, ДПС, Патриоти и БСП правят всичко това, отговор нямам. Според мен, няма с какво друго да се занимават. Проблемът е, че управляващото мнозинство няма стратегия и виждане за избирателната система, и се взимат конюнктурни решения. 

Интервюто на Иванка Петкова с политолога Димитър Аврамов е в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34