Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В "Сто-лица култура" през Пловдив към Итака

| обновено на 04.03.19 в 10:54

Във второто издание на съвместното предаване на програма "Хоризонт" на БНР и Радио Пловдив "Сто-лица култура" насочваме внимание към ключовото театрално събитие на Пловдив - Европейска столица на културата: - театралният проект  "Одисей". 

В 2019 - от Омир до пътуващия човек и Европа днес -  в разговора на водещата Ирина Недева с автора - писателя Александър Секулов, с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстьо Кръстев и с Валери Кьорлински, бивш директор на фондация "Пловдив 2019".  

Какво можем да научим от старите инструменти от Античността до днес ще ни каже гръцкия музикант Янис Пантазис – в интервюто на Кремена Данева. 

Към основите на мита и тайната на днешните сирени и съвременните изкушения ще ни поведе Тео Абазис-  зам. - художествен ръководител на гръцкия национален театър. Ще помисли ли Фондация Пловдив 2019 как представлението Одисей да стигне до повече хора или повече хора да стигнат до него - очаквайте разговора и с Гина Кафеджиян от  Пловдив 2019 в студиото на специалния проект на програма "Хоризонт" и Радио Пловдив 100-лица (столица) Култура: Пловдив 2019.

Изкуството в Столипиново и Столипиново на арт-сцената - специален репортаж на Кремена Данева за това как изкуството да излезе от главната улица и да стигне и до периферията на града.

Как проектът Европейска столица на културата ще превърне посетителите в туристи и какво ще е отражението на Пловдив 2019 върху туризма - интервю на Мила Младенова с Любозар Фратев.

Между Истанбул и Париж - какво съвременният пътешественик ще открие повече от някогашния Евлия Челеби зад силуета на двете минарета в Пловдив и как те се вписват в Европейската столица на културата - разговор с проф. от НХА Любомир Миков, изследовател на османската архитектура.

Между градовете - Пловдив, България и Тулн, Австрия - скулпторът Атанас Колев за своите музикални скулптури след откриването на ретроспективната му изложба.

Бъдете с нас от 10.00 до 12.00 час . Водещ - Ирина Недева.
Цялото предаване на 4 март 2019 г. може да чуете в прикачените файлове. 

Галерия

Още от категорията

"Точно днес" по сърдечните и другите теми

В Световния ден на сърцето правим проверка на ритмите на делника, изговаряме важното по темите на седмицата и прогнозираме във време на инфлация и преди извънредния вот на 2 октомври. Проф. Федя Николов , ръководител на Клиниката по кардиология към Университетска болница „Свети Георги“ ще разкаже за Национална информационна кампания „Използвай сърцето..

обновено на 28.09.22 в 17:03

"Ден след ден" на 28 септември

Тягостно често вече са случаите, в които пияни или дрогирани шофьори предизвикват пътни инциденти с ранени или загинали хора. Най-скорошният е от днес в Пловдив-за щастие с леко ранен пешеходец. В потока реакции и предложения за мерки е и това в такива случаи шофьорите да получават неотменно ефективна присъда. Ще коментираме с адвокат Велислав..

публикувано на 28.09.22 в 14:20

Любопитна сряда със "Следобед с Едит"

Здравейте, сладури! 🙋‍♀️ В средата на седмицата е време за интересни факти! 🤓 Днес залагам на любопитни въпроси като: Защо прозявката е заразна? 🥱 Защо плачем, докато режем лук? 🧅 Можем ли да помиришем храната с езика си и защо шоколадът е опасен за кучетата? 🍫➕🐕 =☠️ Това са само част от темите, които ще засегна в предаването. 🧐 Ако имате отговори,..

публикувано на 28.09.22 в 13:00

Емоционално здраве при подрастващите във "Вход свободен"

В сряда обръщаме внимание на една деликатна група от децата -тези между 12 и 16 години. Как катои родители да се справим с емоционалните проблеми в тази възраст? Как да помогнем на детето си да познае, преработи и преодолее различните емоционални дискомфорти? Тези и други въпроси обсъждаме със събеседника по темата Валентина Георгиева - ресурсен учител,..

публикувано на 28.09.22 в 09:30

"Точно днес" - изборна спирала и военен конфликт

Сряда сутрин започва с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа. Посрещаме утрото с политика – международна и вътрешна. И това не е никак случайно, тъй като войната в Украйна настъпи в нова фаза, а краят на седмицата у нас ще завърши с поредните предсрочни параламентари избори. Как е..

публикувано на 27.09.22 в 16:12