Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненада, че Великобритания напуска ЕС няма

Свидетели сме на тенденция, която върви от много по-дълъг период от време, в сравнение с това, което наблюдаваме като политическа конюнктура. Очевидно е, че има риск, че самата Великобритания се чувства в безпътица и като че ли интуитивно усеща, че Европа в този формат няма бъдеще и бърза да напусне кораба. Това заяви геополитическият анализатор проф. д-р Марин Русев.

По думите му,  обаче Великобритания е прекалено обвързана, за да може леко да напусне кораба.

Поемат се големи икономически рискове, включително и рискове за България, за които ежедневно получаваме предупреждения.

Единственото, което държи все още Великобритания като голяма и велика страна, е големият ядрен арсенал. Но от друга страна,  тя произвежда по-малко автомобили дори и от самата Турция. На тази основа рисковете за британската икономика са големи.

Проф. Русев припомни, че именно на Британските острови е изказана идеята, която се поддържа от специалисти от цял свят, че няма икономическо изречение, което да не е политическо и обратно.

В този контекст бъдещето на Европа до голяма степен е свързано с тези първи опити за недоверие към просперитета, бъдещето, избрания модел и нещата стават изключително трудни. Една страна – срещу други 27, сред които статукво на еднакво мислене няма отдавна.

Случващото се сега е част от едно дълго политическо, икономическо, културно и географско движение. Темата е свързана с  Британските острови – периферията на Европа. Това са хора, които казват, че „отиват в Европа“, когато напускат Британските острови. Интересите на Великобритания винаги са били навън с много малки изключения в историята.  

Днес българското общество недоумява защо европейците във Великобритания предпочитат потенциален ислямист – пакистанец и му дават по-големи права на островите, отколкото „опасността“ от полския водопроводчик. Излиза, че католикът е по-нежелан от ислямистът.

Великобритания не напуска за първи път. Тя създаде Европйската асоциация за свободна търговия като алтернатива на ЕС и после реши, че проектът на ЕС е по-добър и изостави тези, които беше увлякла, подчерта проф. Русев.  

Още Маргарет Тачър казваше, че ако ЕС е нежелана формула за британците, то няма никакъв проблем Великобритания да обърне отново погледа си към Атлантика и към Америка.  И ако трябва да обобщим, днес изненада няма.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24