Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шекера пак събарят, този път незаконни конюшни и павилиони

Снимка: Веселина Пеева, Радио Пловдив

Акция по събаряне на незаконни постройки в  Шекер махала в район „Северен“  стартира  тази сутрин.  Тя преминава при засилено полицейско присъствие.

До обяд  бяха съборени  13  постройки  на ул. „Деница“ на гърба на ОУ „Панайот Волов“.  От  администрацията уточниха, че се разчистват  3 конюшни, 2 стопански постройки, приспособени за живеене и метални павилиони за търговия.  

Независимо, че  самонастанилите се  разбунтуваха  против премахването на разкривените и нарочени за събаряне обекти, те потвърдиха, че са уведомени  за днешната акция.

Припомням, че  в същия квартал през есента бяха  съборени около 50 незаконни къщи.

Кметът на "Северен" Ральо Ралев подчерта, че до края на деня всички премахнати незаконни постройки ще бъдат разчистени.

 Утре сутринта продължаваме акцията  нататък по оградата на ОУ „Панайот Волов“.  Остават още 2 къщи и 5-6 стопански постройки.Тези хора  вече знаят правата си, почти 99% от тях са преминали през съдебни битки. Знаят си правата и  съответно обжалват. Почти няма жилищна постройка, която да не е минала през съдебна фаза.

Две неща трябва да се изяснят. Първо, дали тези хора наистина живеят там и имат ли право? Тези две майки, които чухме, нямат адресна регистрация на ул. „Деница“.

Второ, когато бутнем незаконна постройка, не сме задължени да им предоставяме жилище.

Общината се грижи, но когато живееш на един адрес, а отиваш на друг,  е нещо друго. Нито един от тези хора, на които са бутнати къщите, нямат там адресна регистрация.

Непрекъснато се правят проверки за адресната регистрация на живеещите в  постройките, които се бутат. И ако има такива със същата адресна регистрация, тогава сме длъжни да им предоставим жилище.

Ралев подчерта, че че при решение на ВАС, то може да бъде обжалвано на  пет членен състав.

Ние премахваме само  крайно належащите за премахване постройки. В случая имаменяколко  писма от директорката на ОУ „Панайт Волов“, че оградата на училището, заради залепените там незаконни постройки пада. Не може на оградата на училище да си направиш обор. Затова реагираме.

Постройките не са нови, а стари. Проблемите са възникнали около  двадесетина години назад.  

Ралев обаче подчерта, че хората, които питат защо администрацията не е реагирала своевременно, а чак сега, са прави.

Би ми било лесно и аз да се направя, че няма проблем, но не го правя. Избирам страната на закона и не съм избран, за да ме харесват.

По думите на Ралев  хората в ромските квартали строят, когато виждат, че не са санкционирани и няма реакция. За пример той посочи събарянето на 50 незаконни постройки  в Шекер махала, както и съборените в Арман махала, където нови незаконни сгради след това вече не се издигат.

Сега ситуацията е такава, че колите на пожарната при нужда не могат да минат по улицата, заради незаконните постройки. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Втори път удължават проекта "Грижа в дома" в Асеновград

С още три месеца се удължава срокът на проекта „Грижа в дома в община Асеновград“, след като кметът Христо Грудев сключи ново допълнително споразумение към административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на Програма “Развитие на човешките ресурси“. С отпуснатите близо 405 000 лева проектът ще..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

ОбС на Пазарджик награди изявени общественици за празника на града

Общинският съвет в Пазарджик проведе днес тържествена сесия, посветена на 21 май – Празника на града и Ден на на светите равноапостоли Константин и Елена. В дневния ред на заседанието бяха включени само две точки – приветствия по случай 21 май – Празник на Пазарджик и  удостояване със звание „Почетен гражданин на град Пазарджик и Общината”..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Отложиха за юни затварянето на възлово кръстовище в "Южен"

Предвиденото за днес затваряне на кръстовището между улиците „Димитър Талев“ и „Петър Стоев“ в район „Южен“ се отлага. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е, че от фирмата изпълнител на тази част от проекта на ВиК за Южния обходен колектор тази сутрин не бяха поставили необходимите пътни знаци и..

обновено на 20.05.24 в 14:45

Пловдив и Лайпциг активизират икономическите си отношения

Задълбочаване на икономическите отношения между Пловдив и Лайпциг обсъди кметът Костадин Димитров със саксонската принцеса Теофана фон Саксен и почетния консул на България в провинция Саксония Хайко Шмидт. „Пловдив е сред най-добре развитите индустриални дестинации в Югоизточна Европа. Тракия икономическа зона е един от ярките примери с над 200..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

За пловдивските зрелостници втората матура била по- лесна от тази по БЕЛ

Над 4700 зрелостници от Пловдив и областта се явявиха на втората матура. Те писаха по вариант 1 на задължителната матура.  Най-много зрелостници избраха да проверят знанията си по английски език, следвани от философия, биология и предприемачество и география. Най-малко бяха желаещите за ДЗИ по информационни технологии, информатика, химия и..

публикувано на 20.05.24 в 13:18