Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Звукът на киното" ни води в епохата на джаза с "Чикаго"

| обновено на 14.08.20 в 13:56

Тази събота в "Звукът на киното" слушаме „Чикаго“. Не парчета на световноизвестната американска група, а саундтрака от филма-мюзикъл, появил се на екран в края на 2002 година. Музиката е на Джон Кандър.

Кинолентата е филмова адаптация на едноименния мюзикъл, поставен от Боб Фос на Бродуей през 1975 година. За известността на мюзикъла „Чикаго” говори фактът, че той е имал 16 000 спектакъла и е бил гледан от седемнадесет милиона души по сцените на двадесет и пет държави в цял свят. 

Историята на римейка включва шест награди "Тони", получени през 1997 г., два приза "Лоурънс Оливие" и "Грами" за най-добър музикален  шоу албум. 

Филмът "Чикаго" е с бюджет 30 млн. долара и е заснет за пет месеца от Роб Марш. Това е режисьорът натрупал световна слава с филми като "Мемоарите на една гейша", "Карибски пирати" и "Девет". 

Филмът "Чикаго" има в своя актив шест Оскара, като сред тях е и този за най-добър филм. Припомняме, че номинациите, които филмът получи, бяха 13. "Чикаго" е отличен и с три награди "Бафта".

Снимка

В най-общи линии "Чикаго" разказва за славата и парите в епохата на джаза в едноименния град. Атмосферата на 20-те години на ХХ век пресъздават любими холивудски актьори, които дори пеят и танцуват и се справят съвсем не зле за непрофесионални певци и танцьори. Това са Рене Зелауегър, Катрин Зита-Джоунс, Ричард Гиър, Джон Райли.

В заключение, встрани от филма, да припомним, че хитовият мюзикъл  „Чикаго” е представян и на българска сцена. Постановката е на Бойко Илиев и Музикалния театър от 2017 година, е гостувала преди две години и в Пловдив със запомнящ се спектакъл на Античния театър в рамките на фестивала Opera Open. 

All T