Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звукът на киното" ни води в епохата на джаза с "Чикаго"

| обновено на 14.08.20 в 13:56

Тази събота в "Звукът на киното" слушаме „Чикаго“. Не парчета на световноизвестната американска група, а саундтрака от филма-мюзикъл, появил се на екран в края на 2002 година. Музиката е на Джон Кандър.

Кинолентата е филмова адаптация на едноименния мюзикъл, поставен от Боб Фос на Бродуей през 1975 година. За известността на мюзикъла „Чикаго” говори фактът, че той е имал 16 000 спектакъла и е бил гледан от седемнадесет милиона души по сцените на двадесет и пет държави в цял свят. 

Историята на римейка включва шест награди "Тони", получени през 1997 г., два приза "Лоурънс Оливие" и "Грами" за най-добър музикален  шоу албум. 

Филмът "Чикаго" е с бюджет 30 млн. долара и е заснет за пет месеца от Роб Марш. Това е режисьорът натрупал световна слава с филми като "Мемоарите на една гейша", "Карибски пирати" и "Девет". 

Филмът "Чикаго" има в своя актив шест Оскара, като сред тях е и този за най-добър филм. Припомняме, че номинациите, които филмът получи, бяха 13. "Чикаго" е отличен и с три награди "Бафта".

Снимка

В най-общи линии "Чикаго" разказва за славата и парите в епохата на джаза в едноименния град. Атмосферата на 20-те години на ХХ век пресъздават любими холивудски актьори, които дори пеят и танцуват и се справят съвсем не зле за непрофесионални певци и танцьори. Това са Рене Зелауегър, Катрин Зита-Джоунс, Ричард Гиър, Джон Райли.

В заключение, встрани от филма, да припомним, че хитовият мюзикъл  „Чикаго” е представян и на българска сцена. Постановката е на Бойко Илиев и Музикалния театър от 2017 година, е гостувала преди две години и в Пловдив със запомнящ се спектакъл на Античния театър в рамките на фестивала Opera Open. 

All That Jazz - Chicago

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С пролетно темпо - "Точно днес"

Плавно преминаваме към топлото време, за да  останем там по-дълго. Ще го усещаме все по-отчетливо и с темите на деня.  Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти. В..

публикувано на 24.04.24 в 16:41

"Ден след ден" на 24 април

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването? Проверяваме с председателя на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и с общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски . Кандидатстудентската кампания за Медицинския университет в..

публикувано на 24.04.24 в 14:41

"Вход свободен" - предстоящи ициативи и празници

В средата на работната седмица започваме бавно, но стремително да мислим в посока на предстоящите празници! В събота е Лазаров ден, в неделя е Цветница! Какви ще бъдат прищевките на времето, дали ще има слънце, ще можем ли да си направим пикник, да, това са въпроси, които изплуват в съзнанието ни винаги, когато предстоят почивни и особено празнични дни!..

обновено на 24.04.24 в 13:09

Пролетни посоки в „Точно днес“

В сряда сутрин поемаме по посоките, които ни носи новият ден. Ето и акцентите в предаването: С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Затова как едно кърваво събитие може да бъде превърнато в безценен дар за живот говорим със  Сузи Каприелян, ръководител на Арменската..

публикувано на 23.04.24 в 16:56

За книгите и хората, които (не) ги четат „Ден след ден“

Продължават трудните първи стъпки на служебния премиер Димитър Главчев като ръководител както на изпълнителната власт, така и на тази част от нея, която се занимава с външната политика на страната. Тук той губи подкрепата на Меглена Плугчиева, досегашен негов външнополитически съветник. Неофициално това става заради несъгласието на Плугчиева с това..

публикувано на 23.04.24 в 14:43