Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - ЕСК

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Централна и Източна Европа“, каза кураторът на изложбата Райналд Шумахер в интервю за „Сто-лица култура“, съвместно предаване на програма "Хоризонт" на БНР и Радио Пловдив.

„Това са много важни гласове в европейското артистично пространство, които има нужда да бъдат чути. След падането на Желязната завеса артистите от Изтока станаха част от европейското артистично пространство, но много често и до днес те са подценявани. Важно е да се види какво правят“, обясни той.

Виктор Янков, който отговаря за международната дейност на „Пловдив 2019“, разказа: „С „Дойче телеком“ решихме да експериментираме, което беше голям риск за тях, като поставим изложбата на 6 различни места и тя да бъде сложена в контекста на пловдивския културен ландшафт – в старите къщи в Стария град. Смятам, че това ще остане и в тяхната, и в нашата история като подход“.

Янков посочи, че в библиотеката може да се наемат репродукции на картини: „Цялата колекция на „Телеком“ присъства като репродукции във фонда на библиотеката и хората могат да си ги вземат за по два месеца у тях“.

Кураторът на изложбата Натали Хойос отбеляза, че са били впечатлени от Стария град на Пловдив. „Старите къщи са необикновено артистични като вид, решихме, че това е мястото, където трябва да бъдат показани и нашите експонати“.

„Надявам се, че разполагането на нашите експонати в тези изложбени пространства в старите къщи ще може да допринесе за срещата между старото и новото и за преосмисляне на някои аспекти“, добави Шумахер.

„Съвременното изкуство не винаги е против традиционните движения, а просто отразява това, което се случва в обществото и имаме пространство за диалог“, каза Енцио Венцел – директор на „Гьоте Институт“. Той оцени високо сътрудничеството със Светлана Куюмджиева и Фондация "Пловдив 2019".

Работите на Правдолюб Иванов са част от колекцията на „Дойче телеком“. Според него подборът на изложбата е много добър и интересен.

„Изключително впечатляващо за мен е отношението на кураторите към Пловдив, който ще представи тяхната изложба, каза Веселина Сариева. „Пловдив 2019“ прави връзката между съвременното изкуство и града", добави тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Кремена Стоянова в "Добро утро, ден!"

Тази юнска седмица в "Добро утро, ден!" сме в компанията на Кремена Стоянова и прекрасния "Паралелен свят", който тя създава преди 13 години заедно с още седем майки на деца със специални потребности.  „Паралелен свят“ е сдружението, което не само приютява вече порасналите деца. То дава надежда и самочувствие на семействата им. И по- важното -..

публикувано на 05.06.23 в 10:18

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08

Великите европейци - Мефистофел /втора част/

Гримът на Фьодор Шаляпин като Мефистофел в операта „Фауст“ на Гуно обобщава много представи за образа на Дявола. Червена кожа, зловещ профил, гърбав нос, изпъкнала долна челюст и рядка козя брадичка, строг поглед. Няма рога, копита и опашка, но и не трябва - кой би допуснал такъв тип в къщата си.  BNR podcasts · Великите европлеци -..

публикувано на 31.08.22 в 10:35

Не знам дали е разумно да работим при по-високи цени на газа

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни...

публикувано на 04.08.22 в 10:42