Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - ЕСК

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Централна и Източна Европа“, каза кураторът на изложбата Райналд Шумахер в интервю за „Сто-лица култура“, съвместно предаване на програма "Хоризонт" на БНР и Радио Пловдив.

„Това са много важни гласове в европейското артистично пространство, които има нужда да бъдат чути. След падането на Желязната завеса артистите от Изтока станаха част от европейското артистично пространство, но много често и до днес те са подценявани. Важно е да се види какво правят“, обясни той.

Виктор Янков, който отговаря за международната дейност на „Пловдив 2019“, разказа: „С „Дойче телеком“ решихме да експериментираме, което беше голям риск за тях, като поставим изложбата на 6 различни места и тя да бъде сложена в контекста на пловдивския културен ландшафт – в старите къщи в Стария град. Смятам, че това ще остане и в тяхната, и в нашата история като подход“.

Янков посочи, че в библиотеката може да се наемат репродукции на картини: „Цялата колекция на „Телеком“ присъства като репродукции във фонда на библиотеката и хората могат да си ги вземат за по два месеца у тях“.

Кураторът на изложбата Натали Хойос отбеляза, че са били впечатлени от Стария град на Пловдив. „Старите къщи са необикновено артистични като вид, решихме, че това е мястото, където трябва да бъдат показани и нашите експонати“.

„Надявам се, че разполагането на нашите експонати в тези изложбени пространства в старите къщи ще може да допринесе за срещата между старото и новото и за преосмисляне на някои аспекти“, добави Шумахер.

„Съвременното изкуство не винаги е против традиционните движения, а просто отразява това, което се случва в обществото и имаме пространство за диалог“, каза Енцио Венцел – директор на „Гьоте Институт“. Той оцени високо сътрудничеството със Светлана Куюмджиева и Фондация "Пловдив 2019".

Работите на Правдолюб Иванов са част от колекцията на „Дойче телеком“. Според него подборът на изложбата е много добър и интересен.

„Изключително впечатляващо за мен е отношението на кураторите към Пловдив, който ще представи тяхната изложба, каза Веселина Сариева. „Пловдив 2019“ прави връзката между съвременното изкуство и града", добави тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Не знам дали е разумно да работим при по-високи цени на газа

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни...

публикувано на 04.08.22 в 10:42

Фотографска изложба "Далеч от Африка" в Градската галерия

"Далеч от Африка" е названието на  фотографската изложба, която представя Градската художествена галерия на ул. "Княз Александър Първи" 15 от 3 до 23 август.  Фотоизложбата е съвместно дело на двама известни артисти - професионалния фотограф Атанас Кънев и театралния режисьор Елена Панайотова.  Изложбата представя програмата "Артисти за деца",..

публикувано на 02.08.22 в 13:07

„Алтер его” с Владислав Христов и мопса на Вазов

„Мопса на Вазов“ е новата книга с кратки прозаични текстове на Владислав Христов. Тази събота той ще я представи в „Алтер его“, а това ще отвори неочаквани теми за разговор. Ще разгърнем този любопитен сборник предпремиерно в ефир, а иначе, по думите на автора, „мопсът ще лае в Пловдив“ на 19-ти юни от 15 часа в кафенето на ул. „Гладстон 1“..

публикувано на 27.06.22 в 10:10

Георги Тошев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и телевизионен продуцент Георги Тошев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. В началото на кариерата си той е работил в най-големите вестници у нас. Автор е на редица предавания. Сред тях „Другата България“ и „НепознатиТе“, а сега готви нов телевизионен проект „Децата на другата България“. Зад гърба си има редица документални..

публикувано на 25.09.20 в 10:48

Николай Бухалов в "Добро утро, ден!" на Радио Пловдив

Николай Бухалов гостува на "Добро утро, ден!" в седмицата от 14 до 19 септември. Той сподели, че е признателен на неговите треньори, че обича семейството си, и че винаги се връща в Пловдив, защото обича града.  Той призова хората да са толерантни, и да оценяваме хубавото, което е направено. Двукратният олимпийски шампион днес е общински съветник в..

публикувано на 19.09.20 в 07:58