Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" пускаме слънчевата светлина

| обновено на 01.08.20 в 08:05

Пригответе се за хипи преживяване в "Звукът на киното" в събота след новините в 8.00 часа. Тази седмица ще пускаме слънчевата светлина, защото ще слушаме музиката от филма "КОСА"/ "HAIR".

Култовият за поколения филм на Милош Форман е базиран на популярния едноименен мюзикъл и заснет дванадесет години след премиерата на пиесата на Бродуей. 

Най-общо филмът разказва за хипи поколението, отношението му към войната във Виетнам и за ... безсмислието на войната въобще. 

Думата „Hippie“ идва от негърския диалект и означава „някой, който е винаги нащрек“, т.е. чувствителен и сензитивен човек. Такива се и героите на филма с тяхното отношение към приятелството, справедливостта, войната и живота в Америка на 60-те. 

За българския зрител, където филмът пристигна 10-ина години след появата му на екран, по времето на зрелия или по-точно попрезлерия социализъм на 80-те, "Коса" е не само откровение и поглед зад завесата на лицемерието и лъжата, а направо един нов и непознат досега свят. 

И то не само заради слогана „MAKE LOVE – NOT WAR", сексуалната революция или досега до магията и внушението, която сътворява невъзвращенецът, избягал от рая на соцлагера Милош Форман... 

А главно заради своя човешки морал и истински ценности, с младежкия си плам в защита на всяка правдива кауза и приятелство, без идеологически обвързаности и клишета. Така, както го правеше и Джон Ленън в своите песни... 

Това внушение беше толкова истинско и могъщо и заради музиката на "Коса". Музика на светлината, приятелството и истината, музика олицетворяваща хипи културата, със своя стремеж към повече свобода, любов, разбирателство и човечност.

Любопитно е, че автор на тази музика е канадец. Това е Галт Макдермот, който превърна парчето "Let the Sunshine In" в химн на всички пацифисти, а защо не, дори и на американската армия :)

Филмът "Коса", чиято музика поколението на 80-те знае наизуст, е номиниран за наградата „Сезар“ за най-добър чуждестранен филм, както и за наградата „Златен глобус“. Чуйте целия саундтрак на "Коса" тази събота, 14 април, след новините в 8.00 часа по Радио Пловдив.Aquarius

I got life

БНР подкасти:

Още от категорията

Клуб "Неделя" с художника, който създава освен картини и художници

Днес в предаването ви срещаме с един от най- интересните български художници -Минчо Панайотов. Роден е на 13 ноември 1944 г. в с. Панаретовци, Сливенска област. Завършва Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" при проф. Васил Стоилов. Работи в жанровете живопис, графика, илюстрация.Има над 45..

публикувано на 26.03.23 в 10:10

Време за нещо ново с „Шейкър“

В последната мартенска неделя, говорим за април. Очаквайте астро бюлетина за април, със Стефи Недевска.  Венцислава Великова, творец и автор от Варна, разказва за новата си книга „Пазителите” с подзаглавие „Легендарница“. Там има една много интересна мисъл... „Не тъжи за времето назад. Идва нещо ново. Щом ти е взето старото, значи вече не ти е..

обновено на 25.03.23 в 17:47

Всичко (ли) тече "Ден след ден"

Темите в следобедния информационен блок днес до 17.00 часа. В Перущица са без вода. Ако в ранна пролет ги мъчи сушата, какво идва през лятото? Въпросът отведе Иванка Петкова в градчето и във ВиК, които правят планов ремонт, но и чертаят обезпокоителни прогнози. Кметът на Асеноврад Христо Грудав разказа за усилията на общината да реши воден проблем на..

обновено на 24.03.23 в 14:52

"Вход свободен" - последен делник

В последния ден от работната седмица ще си говорим за силата на промяната, за умението да се адаптираме, за потребността от действия и взимане на решения. Всичко това, в компетентната компания на събеседника ни Елица Стоичкова - представител на организация Ген ключове. В петък традиционно ви представяме и рубриката "Четем с Радио Пловдив" Започваме след..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

„Точно днес“ – пролетНо и не само...

В последното работно утро на седмицата говорим за високите цени, напрежението сред студентите, но и не само. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Правителствени мерки за ограничаване на надценките в тъгровската мрежа. Ще имат ли ефект? Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев ще бъде наш събеседник по темата...

обновено на 23.03.23 в 16:58