Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" - "алафранга" и както обикновено

Десетки нарушения отчитат пътните полицаи при проверките, които започнаха вчера в националната акция за безопасност на движението. Обезпокоителното е, че в повечето случаи става дума за сериозно превишена скорост- знак, че Пловдив основателно е в челото на класацията за тежки пътни инциденти.

Педиатри в столицата протестираха за по-добри условия на работа, въпреки, че на вчерашната си среща с тях здравният министър увери, че решения на проблемите вече се търсят. Педиатричните клиники се натоварват и със социални функции. Това ни припомня случаят със седемгодишно момиченце със сърдечни проблеми, настанено в клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“, чиято майка първоначално искаше да го изостави, а после все пак реши да размисли.

По френски образец или „алафранга“ започват да се обличат, да обзавеждат къщите си и да се забавляват по-заможните и търсещи по-висок обществен престиж пловдивчани в средата на 19 век. Изложба за навлизането на стила „Алафранга“ представя Етнографският музей в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спектакли с пари и театри "Ден след ден"

Все повече се оказват театрите, замесени в схемата за източване на милиони левове от Министерството на културата през фиктивни договори. Сред най – фрапиращите нарушители се окзва театърът в Пазарджик. В сехамата са замесени също театрите в Благоевград, Плевен, Бургас, освен първоначално известните културни институции в Разград и Смолян. Това става..

публикувано на 03.10.24 в 14:45

Музикално с „Вход свободен“

Гостуват ни младите таланти от Пловдив, група Deatmag. В студиото ще бъдат вокалистката Мариела Йовчева и новият китарист на групата Борис Стоев. Говорим и за начина, по който комуникираме и как това е свързано с нашата нервна система? Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, очаквайте след 14.30 часа. Започваме, след новините в 13 часа. 

публикувано на 03.10.24 в 09:30

"Точно днес" между Близкия Изток, планината и литературата

Четвъртък сутрин тръгваме по стъпките на хората с двигателни проблеми. Тези, които често прекарват ежедневието си между четири стени. Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. За мисия достъпни природни забележителности говорим с Гергана..

публикувано на 02.10.24 в 16:56

"Ден след ден" на 2 октомври

Продължавайте предположенията и дискусиите около това как театралните и музикални състави могат да се окажат в центъра на значимата финансова измама. Към днешна дата е в сила констатацията на службата на министъра на културата Найден Тодоров, че правомощията на директорите на театрите са много големи, както и заканата му ,че в тази ситуация ще действа..

публикувано на 02.10.24 в 14:10

Дивата природа на фокус днес във "Вход свободен"

В сряда Ви очакваме в уреченото време и уреченият час, за да споделим заедно един различен следобед :))))  Наш гост ще бъде Атанас Грозданов, гл.ас. и фотограф по душа, който със сигурност ще ни покаже чудния свят на дивата природа от един друг ъгъл и през погледа на неговия обектив. Поводът да го поканим е предстоящата му изложба на 4 октомври (петък)..

публикувано на 02.10.24 в 09:30