Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ даде две седмици срок на Сопот за проблема с "частните" боклуци

| обновено на 19.04.19 в 14:38

Институциите търсят начин да се справят с екологичен проблем в Сопот, който от години тормози жителите на града. В двора на частен имот, собственост на майка и син на ул. "Тана Павлова", се трупат стотици чували, пълни със стари дрехи, дюшеци, столове и др. 

Според сопотненци градът се намира пред екологична катастрофа и може да пламне епидемия.

Инспекторите на РИОСВ са направили предписание на кмета на Сопот да приложи изискванията на Наредба 1 за управление на отпадъците на общината и писмено да уведоми директора на екоинспекцията за предприетите действия в 14-дневен срок.

Какво следва да предприеме общината – с този въпрос започва разговорът ни със заместник–кмета Николай Новаков.

Община Сопот търси начини да се справи с проблема, заяви заместник-кметът. „Пуснали сме акт на собствениците, макар че по Закона за управление на отпадъците не виждам какво може да се случи. Ще спазим закона, но как общинска служба може да влезе в частен имот?“, беше първата реакция на Новаков.

Според него това, че всички говорят за боклуци, не означава, че в двора има боклуци. Дори РИОСВ не може да даде квалификация дали складираните неща са отпадъци, посочи зам.-кметът.

На подадения сигнал на зеления телефон е съобщено, че имало взривоопасни вещества и трябва полицията да ги провери. Твърди се, че има и животни – затова трябва да отговорят други институции.

Новаков уточни, че от четири години общината няма приета Наредба 1, защото Общинският съвет отказва да я приеме. „Но дори и да имаше, пак щяхме да действаме на ръба на закона. През 2016-та година общината на ръба на закона извади около 300 тона чували, с опасението, че може да ни ги върнат. Сега може да са повече. И аз съм затруднен да кажа какво ще отговорим след две седмици на РИОСВ", каза зам.-кметът. 

Според директора на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев единственият начин външна институция да се намеси и да влезе в частна собственост е заповед от прокуратурата или съда. "Има точно определен ред, за да влязат правоохранителните органи. Иначе ще бъде самоуправство", обясни той.

Шилев също подчерта, че не е ясно дали става дума за отпадъци или за ценни за някого вещи, а това би установила само проверка на място в частния имот.

Директорът на екоинспекцията призова кмета на община Сопот да приложи разпоредбите на Наредба 1 за управление на отпадъците или чл. 19, ал. 3 от закона, защото кметът е задължен да управлява различните потоци отпадъци на своята територия. "Наредба 1 е задължителна за всяка община", подчерта Стефан Шилев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33