Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на последващ контрол е причината за Къща гейт


Мирослав Найденов, който бе министър на земеделието в първия кабинет на Бойко Борисов /2009 – 2013 година/ определи скандала с къщите за гости като поредния гейт, който остава горчив вкус у всички ни. Има злоупотреби, те са правени не само по мярката за къщите в програмата за селските райони. Това иначе е добра мярка, изгражда се инфраструктура, създава се заетост и поминък. 

Според него има  длъжностни лица, които не са си свършили задължението. Прокуратурата може да повдигне обвинения за неизползването на къщите за гости. Такъв вече е случаят с бившия заместник - министър Александър Манолев. Това е злоупотреба с европейски средства. 

Найденов припомни, че това не е първият скандал, свързан с къщите за гости. Първият беше през 2016-та година. По- различното е, че сега в гейта са забъркани и имена от властта. Трябва да се изчакат проверките. 

Той смята, че пропуските са допуснати в последващия контрол. Ако имаше такъв Къща гейт нямаше да се случи това. Пропускът е в последващият контрол, който трябва да установи дали къщите се използват по предназначение.

Найденов е категоричен, че Фонд "Земеделие" е създаден така, че да няма политическо влияние, но прогнозира тежки съдебни процеси за къщите, които са извън 5- годишния мониторингов период за използването им по предназначение. 

Работил съм с няколко директори на фонд Земеделие, включително и със сегашния министър Румен Порожанов. Едва ли министерска оставка би решила въпроса. Важно е да се констатира дали има системен проблем, който създава пробиви. 

В мандата на Мирослав Найденов също са правени проверки по програмата за селските райони. Констатирани са нарушения  и за къщите за гости, както и че са купувани яхти, джипове, големи превозни средства, АТВ-та.  

Имаше възстановени средства. Стотици бяха предадени на съд, но колко са осъдени е трудно да се каже. Там, където има огромен финансов оборот, ще има злоупотреби, затова трябва да има превенция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24