Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска цена за розите и очакване за слаба реколта

Снимка: Радио ВИДИН

Сравнително слаба реколта от рози очакват в Стремската долина. Това обяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив собственикът на розови градини и на розоварна в карловското село Розино Илияз Местан. Причината са дъждовете, има ръжда и мана по розовите храсти. Той очаква средно 420-430 кг от декар, а е имало години, в които се е стигало до добив от 600 кг.

В момента розите се изкупуват между 1,50 и 1,80 лв. на кг., което е по-ниско от миналата година. Едно, че е ниско, но и не плащат. Притеснително е, защото разходите са по-големи, трудно се оправяме с берачите. Плащаме им 1 лв. на кг, а разликата до 1,50 - 0,50 лв. – е направо срамота.

Илияз Местан представи справка за конвенционалните рози, които изискват по-скъпа грижа от биологичните, защото се обработват с по-скъпи торове, според която в килограм цвят за есенно торене се влагат 0, 20 лв., толкова е и за пролетното.

Оттам нататък идват пръскане с препарати - 0, 47 лв като имаме 34 пъти пръскане. И дотук разходите са 0, 90 лв. Като дадем 1 лв на берачите, после обработки, подрязване, изчистване на болните храсти – общите разходи излизат около 2, 70 лв. на кг розов цвят.

При 2, 70 лв разходи и сегашната изкупна цена, Местан изчисли, че розопроизводителите вече са с 1, 20 лв на загуба. Той подчерта, че отделно всеки ден правят и дневни трудови договори, като плащат на берач по 7 лв.

За да сме доволни, цената на розовия цвят трябва да бъде между 3, 50 и 4 лв. Ние винаги обвиняваме преработвателите. Но не е само до тях въпрос. Няма Държава, това е, каза Илияз Местан.

По думите му розопроизводителите искат и по-високи субсидии от държавата за маслодайната роза. Те ще се съберат на среща на 20 май в Карлово, за да уточнят позициите си като нова Асоциация, с която да извоюват субсидиите, от които имат нужда.

Аз съм и фермер. Получавам на 1 овца 120 лв субсидия. А на 1 дка рози ми дават 60 лв субсидия. Как можем да сравним една овца с 1 дка българска маслодайна роза?

Прогнозата на Илияз Местан за кампанията по прибиране на розов цвят, която започна преди седмица, е, че заради хладното и влажно време ще се проточи 35-40 дни.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Илияз Местан можете да чуете в прикачения файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38