Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията в ЕС трябва да се променят

Имаме изключително ниска избирателна активмност на фона на значителния скок в Европа. Идеята, че европейските избори не интересуват никого, е специфично българско явление.Това заяви политическият анализатор проф. Александър Маринов.

На второ място, ниската активност не означава, че хората са се примирили със зулумите на властта, а че не виждат алтернатива на действащите системни партии да се противопоставят на тези зулуми. И ако някой си прави сметка, че случилото се като резултат, е някаква индулгенция, много се лъже и за това ще плати висока цена.

Хората показаха, че сред съществуващите партии никоя не събира достатъчно доверие, за да промени качествено статуквото.

По думите на проф. Маринов, дори субектите на управлението – ГЕРБ губят около 100 000 гласа в сравнение с предишните избори. И да се интерпретира това като подкрепа за начина на управление, въпреки че има и такива опити, е неадекватно.

Въпросът е какво се случва в обществото. Борисов със свойствения му политически инстинкт, много точно обяснява какво е нужно на управлението, защото той чувства, че проблемите ще се задълбочават.

Не смятам, че това гласуване е отмило сериозните проблеми. Изборите минаха, от утре обществото започва да живее своя извънизборен живот, но тежките проблеми -  апартаментите, къщите за гости, злоупотребите с европейски фондове и неравенството остават и това няма как да се заличи с гласовете на една четвърт от избирателите.

Това няма как да стане, ако не се направят съответните изводи и промени, но се съмнявам, че ще се случи.

БСП е в парадоксално положение, защото е единствената, която добавя мандат в сравнение с предишните избори, но изгуби, сбърка във важни неща.

 Не успя да  представи собствените ни проблеми, свързани с лошото управление и злоупотребите с власт  в европейски контекст, както и преодоляването на тези проблеми, като същност на европеизирането на българската политика.

Отношенията в ЕС трябва да се променят. В сегашния си вид не носят нищо добро. Процесите в Европа подсказват, че обществата чрез своите представители търсят необходимата промяна. У нас това осъзнаване не се вижда. Смятам обаче, че това няма да продължи дълго. 

Интервюто – от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29