Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Сто-лица култура" - от "Медея" до шамански джаз

| обновено на 01.07.19 в 11:32
Снимка: Радко Паунов

А ето и темите – бури, мълнии, рок, метал и антична разстърстваща драма – изключителна концентрация на стихии и емоции в Пловдив който днес отваря очи след един наистина интересен уикенд.

"Да убиеш децата си: Медея" - спектакъл пълен с риск и мистерия - репортаж от единственото представление в Античния театър, в което страстите на Медея се съединиха с небесните стихии в непредставима мистерия. Ще чуете Снежина Петрова в ролята на Медея и човека направил най-новия превод от старогръцки на рамата на Европид Георги Гочев, както и хората през чийто ръце преминава сложната координация с голямата група от деца от различните етнически общности – очаквайте темата след кратките новини в 10,30.

И още – агресията и насилието вътре в семейството – от древния мит до съвременното семейство – разговор с Рада Еленкова от Фондация Джендър Алтернативи в Пловдив.

Усещане за град – как се чувстват жените в град като Пловдив – устойчив, приобщаващ и безопасен ли е той за тях – това е темата на едно изследване което прави Българския фонд за жените в рамките на Пловдив 2019, което тръгна от разходките за да стигне до артистичната трасформация на местата – квартал Тракия. Кулминацията е след 2 дена – повече от Наталия Ленц, Ивана Ненчева от The Fridge  и Гергана Куцева от Българския Фонд за Жените след новините в 11,00.

Ще завършим със шамански джаз - Сибусиле К‘аба: афро-джаз в Петното на Роршах в Пловдив по пътя от ЮАР през София към Бургас и ФОН: - групова изложба  в галерия Сариев на Млади автори от Пловдив - Веселина Сариева и Димитър Шопов.

А започваме  с Виктор Янков, директор на международната дейност на Пловдив 2019 за полско-френската седа в Пловдивския месец юли и Башар Рахал за започналите снимки на нова романтична комедия посветена на Пловдив, която се казва "Завръщане".

Екипът днес: както винаги редактор е Кремена Данева, звукорежисьор в София – Антон Киров, в студиото в Пловдив – Детелина Петрова и Мария Дамова. За звука от Пловдив се грижи и инж. Румен Иванов. Пред микрофона Ирина Недева.
Още от категорията

В "Срещите" за тайните на средновековната кухня

Тази събота в "Срещите" с Петя Крушева, културолог и автор на книгата "Средновековната българска кухня", ще се говорим за уменията  в кухнята.  Наистина ли те са били и са повече от ритуал? Наистина ли за средновековният човек те са изкуство? И какво ни обяснява факта, че в Османската империя готвачът е вземал двойно по-голямо възнаграждение от ходжата?..

обновено на 13.08.22 в 08:11

Петъчен "Следобед с Едит"

Здравейте, дружки! Докарахме до финала и на тази седмица! Петък е! Петък! Отбелязвам го с отпускарско настроение, стихия от хубава музика и нестихващо настроение, което ще ви изстреля в почивните дни с усмивка! Очаквам ви веднага след новините в 14ч. Не закъснявайте!

публикувано на 12.08.22 в 13:00

"Вход свободен" в царството на август

Седмият и осмият месец от годината повече от 2000 години носят имената на двама римски императори- Юлий Цезар и Октавиан Август. Защо точно те ли? Ами, лятото е любим сезон , топло, слънчево и плодородно е и всичко хубаво е концентрирано в тези два месеца.Какъв по добър начин да увековечиш владетелите ? Царствено време с най- малко проблеми и..

публикувано на 12.08.22 в 09:50
Снимка от археологическите находки край с. Васил Левски

Археология и политически ходове в „Точно днес“

До дни партиите трябва да подготвят предизборните си листи и да стегнат редиците за предстоящата кампания преди вота на 2 октомври. Така отново се оказа, че вместо партийците да почиват в разгара на лятото, то те са подложени на ток под високо напрежение. И всичко това на фона на несигурността с газовите доставки и очакването КЕВР да..

публикувано на 11.08.22 в 16:02

Четвъртък с усещане за петък в "Следобед с Едит"

Здравейте, мили мои! 🎉 Безвремието ни е налегнало всички, августовските дни бавно се топят, а аз искам да запазя лятното усещане завинаги! 🌊 Денят е четвъртък, мислим за останалата част от седмицата, прогнозата е за дъжд, но това няма да ни спре плановете за приключения и забавления, нали? ☀Зареди се с настроение и хубава музика и днес с мен, веднага..

публикувано на 11.08.22 в 13:00