Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополията възстановява къщата на княз Церетелев

10
Снимка: Екатерина Костова

Пловдивската митрополия ще възстанови в автентичния й вид къщата, в която е живял княз Алексей Церетелев Пловдив. Това обяви митрополит Николай в село Церетелево, където освети паметник на руския дипломат. Изгорялата къща се намира в южната част на Тунела и за някои пловдивчани е известна като старото гръцко училище. 

Два от етажите на сградата са дарени на митрополията от бизнесмена Георги Гергов, който ги придобива в пакет с част от активите на Стария Пловдив преди 19 години. А останалите са купени от собствениците им. Митрополит Николай разказва за възстановяването на къщата:

За вечни времена църквата придоби собствеността на тази историческа сграда, която ще има своето духовно предназначение за настоящото и бъдещите поколения. В момента обновяваме иначе одобрените от Министерството на културата проекти и очакваме разрешение за строителни дейности.

Къщата ще бъде отворена за посещение, каза митрополит Николай и допълни, че по волята на дарителя Георги Гергов ще има и храм, който ще носи името на Светите Архангели, които и в миналото са имали храм на свое име на тепето. 

Подготвяме се в най-скоро време очакваме да положим основен камък за строителството на храма и за довършването на сградата, съобщи митрополит Николай.

Паметникът в село Церетелево е по идея на Георги Гергов, който е и почетен консул на Русия в Пловдив. Той дари и 185 сантиметровия постамент за него. Автор на бронзовия бюст е далечният родственик на руския дипломат Зураб Церетели. Световноизвестният  художник – монументалист, президент на Руската художествена акадамия и директор на Музея за съвременно изкуство в Москва, има повече от 40 самостоятелни изложби, а негови творби могат да се видят в Русия, САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Испания, Гърция, Сърбия и у нас. 

Освен с църковен ритуал, паметникът се откри и с тържествени военни почести, а строят прие министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Сред официалните гости бяха още пловдивският областен управител Здравко Димитров, депутати и ръководители на местни институции, както и посланиците у нас на Русия, Беларус, Армения и Казахстан. 

Откриването на паметника събра и множество местни хора, които споделиха, че знаят ролята му в българската история. За нея говори и директорът на Историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев, откроявайки приноса на княз Алексей Церетелев в комисията, която обикаля района на въстаналите селища през Април 1976-та, разследва извършените зверства над българите и заедно с американците Юджийн Скайлер и Джануариъс Макгахан изиграва решаваща роля за запознаването на европейската общественост с действителността у нас. Цялото интервю с Шивачев е в прикачения аудио-файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград". От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. То е като това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – злоупотреби в особено високи размери. При доказване на вина Румен Бечев може да получи..

публикувано на 03.10.24 в 14:23

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

Разследват инцидент в пловдивско училище

Проверка за инцидент, предизвикан от родител в СУ „Черноризец Храбър“ , извършват полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив.  Инцидентът е станал във вторник. Известното до момента е, че след спречкване между две деца в училището е пристигнал родител, който е заплашил заместник-директорката. От ръководството на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове

68-годишна жена от Стрелча е задържана при полицейска акция срещу купуването на гласове. При спецоперацията на полицията в Пазарджик е претърсена къщата на жената, в която са иззети иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции.  Акцията е организирана след..

публикувано на 03.10.24 в 12:17

Жена пострада в пътен инцидент

40-годишна жена е откарата в болница за преглед след пътен инцидент, който стана по-рано тази сутрин на кръстовището до Аграрния университет в Пловдив.  Жената е шофирала автомобил Пежо, който се е сблъскат с камион, управляван от 50-годишен мъж. По предварителни данни шофьорът на камиона е отнел предимството на автомобила.  Алкохолните проби на..

публикувано на 03.10.24 в 10:39