Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светло обитаване и извън него „Точно днес“

Да отворим днес тефтерчето на Левски в деня на 182-та годишнина от рождението му и да помислим: за него и  себе си, за нас и времето... Разговор с Дора Чаушева директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

 Извън светлата зона:

Какво излезе от  здрача на хакерството срещу НАП и националната сигурност. Освен един  20-годишен хакер / черен, или бял ? / срещу 5 милиона българи ?  Коментар на Никола Ранчев д-р по кибернетика, експерт по национална сигурност и собственик на фирми по информационни технологии.

Не питам за ЕС, питам за Европа. За хората, които оформят и въздигат духа на Европа през последните близо 30 века, за настоящето и бъдещето на нашия континент и съюз,  от Омир и Сенека, през Шекспир и Нютон,  до Джордж Оруел и папа Йоан Павел ІІ -  казва за новата си книга "Великите европейци" Пламен Асенов, познат от едноименното предаване по Радио Пловдив. Срещата с него е в галерия „Arsenal of art “ в Капана.

В зона Култура – Юлиан Табаков представя изложбата „Мигновения“ в Баня Старинна  с непоказвани досега снимки  на голямата българска актриса Златина Тодева. Някои от тях отварят дискусионно пространство.                                               Този проект не само поставя сериозни морални и естетически въпроси, но и предизвиква задълбочен размисъл върху някои от вечните теми, които ни вълнуват: преходност, старост, смърт, любов, начало, край.

В „Добро утро, ден! “ гостува космическата Валя Балканска.

„Точно днес“. Четвъртък 18 юли. От 7 до 9.30


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" в контрастите на юни

Миналият месец (дори не желая да го нарека май!) неохотно приключи с плахо затопляне. Новодошлият юни, въпреки горещата си кръв и топлия прием на зарадваните жители, още не може да вземе твърдо решение какъв да бъде- лятно усмихнат или облачно намръщен, мокър и градоносен. Единственото място, което по никакъв начин не се влияе от капризите на..

публикувано на 06.06.24 в 09:05

"Точно днес" на 6 юни за изборите в политиката и по пътя

В четвъртък сутрин с актуалните теми и събития до 9.30 часа. Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата? Един от основните акценти е да се прекрати безкрайното явяване на поправителен изпит при кандидатстването за книжка. Предвижда се и по-голям контрол на..

обновено на 05.06.24 в 16:55
ДГ

"Ден след ден" градски теми и протести

Президентът, премиерът и военният министър откриха в Пловдив тазгодишното международно отбранително изложение  „Хемус“. Репортажът от събитието е на Антоанета Петричанска . В предаването следим и 2 протеста – на животновъдите край Калофер и на пловдивчани за кучето Джеси. Втори ден стопани блокираха за 1 час Подбалканския път край..

публикувано на 05.06.24 в 14:45

Еко и театрално във „Вход свободен“

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световния ден на околната среда. Това е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата, от отбелязването му за първи път през 1972 година, досега. Тематично, днес говорим за прожекцията на филма „ИзЧисти планини”, на сдружение „За Земята“, през юни в Пловдив. Данита Заричинова ни разказва...

публикувано на 05.06.24 в 09:30

С културните и актуални пловдивски теми „Точно днес“

Пловдивското утро на 5 юни ще посрещнем с актуалните теми от него, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Какво налага обследването на Братската могила в Пловдив и докъде стигнаха дейностите за реновация на кино „Космос“? За двете знакови за града места ще разговаряме с Пламен Панов, заместник-кмет на града с ресори култура,..

публикувано на 04.06.24 в 16:47