Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 26 септември - бизнес, памет и икебана

Композиция от Сдружение за икебана "Кагецу"

„Добро утро, ден“ в четвъртък ще кажем заедно със световноизвестния музикант и пловдивчанин Веселин Николов. Той е гост в рубриката тази седмица. А след това – в ритъма на деня 26 септември ще продължим с темите, които очертават образа му.

Икономическото развитие на Пловдив и региона, като условие за  благосъстоянието и комфорта  на съгражданите ни, е неотменна част от платформите на всеки един кандидат-кмет, независимо с коя политическа сила той е обвързан. И точно защото икономика не съществува в чист вид без политика, а политиката се осъществява в икономическия контекст на времето, срещата на бизнеса в Пловдив и региона е навременна, а въпросите за  бизнес климата, инфраструктурата, пазара на труда, чистотата на въздуха и качеството на живот – стратегически актуални.

За дискусията с представители на  бизнеса по проекта „Капитал Градове“, „Тракия – икономическа зона“, „Пловдив 2019“  и община Пловдив - събеседник инж.  Пламен Панчев – изп.директор на Тракия Икономическа Зона.

30 години след рухването на "Желязната завеса“ ще разлистим няколко страници от архивите на  службите за сигурност на ГДР и НРБ. Авторите на книгата  „Бягство от ГДР през „Желязната завеса“ на България. Пътища. Методи. Жертви“ Стоян Райчевски и Фанна Коларова  разказват за хората, търсили брод към свободата през  българската граница, заплащайки често за това с живота си.  С Фанна Коларова  ще разговаряме за  незаздравелите рани на  паметта, пътя на забравата  и дефицита на морална  реабилитация.

Политически далновиден и строител на съвременна България, министър-председател на България 1911-1913 г, депутат в 13 Народни събрания, 170 години след  рождението му, Иван Евстатиев Гешов е  фокус на юбилейна научна сесия в Градския дом на културата „Борис Христов“. За личността на политика, уроците на историята и посланията на днешния ден – чуйте  директора на Регионален исторически музей – Пловдив д-р Стефан Шивачев.

Под мотото „Икебана – вдъхновение за всеки“ една изложба в къща„Клиянти“ в Стария град ще ни даде възможност да се докоснем до тайните на традиционното японско изкуство. Екатерина Костова разговаря с Мария Кеменчеджиева – председател на Сдружение „Кагецу“, организатор на инициативата в Пловдив.

 Националната художествена гимназия в Пловдив. Оградата на Националната художествена гимназия в Пловдив грейна от плакатите на изложбата „Буквите на България – Азбука на Европа“ с участието на световноизвестни плакатисти, които изразяват себе си с езика на плаката.  С художника Костадин Отонов – преподавател в Художествената гимназия разговаря Нели Бистрашка. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протести и култура - теми в "Ден след ден"

Жители на село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес, настояват за възстановяването на автобусна линия № 1, която от години не се движи до селото. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която обаче не спазва разписанието,..

публикувано на 27.09.24 в 14:45

"Вход свободен" по пътеките на родолюбието

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември.  Как протича тази благородна инициатива ,..

публикувано на 27.09.24 в 10:15

В предаването "Точно днес" на 27 септември

За Бетонния мост, за правата ни на потребители, за виното, което ще пием според реколтата от грозде, за каналите на информация и на дезинформация в предизборна кампания, за диалога България - Северна Македония след решението на ЕС да започне преговорите с Албания. Чуйте в предаването премиерното издание на рубриката "Имаш право"- съвместна между Радио..

публикувано на 26.09.24 в 17:12

В „Ден след ден“ говорят кмета и пловдивчани

Преди официалния старт на предизборната кампания утре /27. 09./ в предаването „Ден след ден“ кметът на Пловдив Костадин Димитров ще обясни кандидатирането си за депутат в листата на ГЕРБ и работата по ключовите за града проекти в следващите седмици и месеци. Ще чуем и пловдивчани какво мислят за поредните седми парламентарни избори и по- важното..

публикувано на 26.09.24 в 14:38

Бягаме с кауза днес във "Вход свободен"

"Светулки RUN" е събитието, на което ще Ви поканим днес на територията на предаването "Вход свободен".  Софийски планински клуб са организиратори на благотворителното бягане, което след шест успешни издания, на първи октомври ще случи седмото. Точно в 19:00 ще бъде даден стартът в градовете  София, Пловдив, Бургас и Плевен.  Каузата тази година е..

публикувано на 26.09.24 в 09:30