Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN - Топлофикация изгражда нови производствени мощности в Пловдив

Със символична „първа копка” днес EVN – Топлофикация  започна изграждането на разширени производствени  мощности в Пловдив. 

Петте нови водогрейни котли ще осигурят увеличено и по-ефективно  производство на топлоенергия за пловдивските абонати. Благодарение на разширението, парното ще достига до още повече клиенти и в други райони на града, обясняват от дружеството.   

Това е следващата мащабна фаза по модернизацията, след като през 2011 г. компанията въведе в употреба сочената за най-напредничава централа за екологично производство на топлинна и електрическа енергия на Балканите, изтъкват от EVN.  

От приватизацията на бившия ТЕЦ в Пловдив през 2005 година досега, инвестициите на австрийската корпорация в топлофикационната инфраструктура надхвърлят половин милиард лева, посочи главният мениджър на ЕВН за България – Робърт Дик.  

Кметът на Пловдив Здравко Димитров приветства новата технологична стъпка на Топлофикация, която по думите му е от полза за всички граждани.  

"Безспорно това е една крачка към подобряване качеството на въздуха в Пловдив, а оттам и качеството на живот на хората" - каза кметът. 

Новата иновация  ще бъде готова до една година и ще заработи от началото на 2021 г.  

На събитието присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров,  областния управител Дани Каназирева, шефът на Общиниския съвет Александър Държиков, председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов и други официални лица. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С над 150 км/ч се е движил джипът ковчег на бул. "Руски"

Над 150 км в час е била скоростта, с която джипът на загиналия 22-годишен шофьор е влязъл в кръстовището на бул. "Руски" в Пловдив на фаталния 13 май. Изчисленията са на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Според автомобилния състезател Костадин Щерев навлизането в тази отсечка е било даже с още по-голяма..

публикувано на 14.05.24 в 09:24

Жълт код за валежи е обявен в областите Пазарджик и Смолян

Жълт код за обилни валежи е в сила за области в Югозападна и Южна България днес. Предупреждението е в сила и за областите Пазарджик и Смолян. Минималните т емператури ще бъдат предимно между 5° и 11°, а максималните - между 16° и 21°, в Пловдив - около 20°.   Облачността ще бъде значителна, около и след обяд над Западна България -..

публикувано на 14.05.24 в 06:47

Безплатни прегледи за рак на кожата в Пловдив и региона

Скрининг за рак на кожата провеждат дерматолози в редица градове на страната, като част от европейската кампания "Евромеланома".  Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите относно злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно..

публикувано на 14.05.24 в 06:34

Представят изследване на големите хипермаркети в Южен централен регион

Сдружението за модерна търговия ще представи резултати от проучване за социално-икономическия принос на големите вериги хипермаркети в Южен централен регион.  Проучването е направено от експерти на Института за пазарна икономика. То ще бъде представено от Петър Ганев, старши изследовател в института, както и от Николай Вълканов, изпълнителен..

публикувано на 14.05.24 в 05:58

Екоорганизации настояват МОСВ да оповести доклада за чистотата на въздуха

Гражданското обединение “Дишай, България” и Екологично сдружение „За Земята“ подготвят национална петиция за прозрачност за състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха.  В Пловдив активисти на двете организации ще се срещнат и ще разговарят с граждани от 15.30 ч. на ул. „Княз Александър Батенберг“,..

публикувано на 14.05.24 в 05:49