Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" преоткриваме "Бийтълс" с "Yesterday"

| обновено на 07.12.19 в 11:21

Тази събота "Звукът на киното" ще ви направи щастливи. Щастливи, защото ще слушате "Бийтълс". А кой не е щастлив, когато слуша "Бийтълс"?

Последният филм на Дани Бойл "Yesterday", който шества тази година и по нашите киносалони, но под заглавието "Вчера си е за вчера", може би за да не се дублира с българската класика "Вчера", е с многопластови внушения. 

На повърхността разчитаме посланието, че щастието е винаги възможно, когато следваш любовта и мечтите си. На втори план обаче изпъква майсторският и дълбок  разказ за ценностите на нашата цивилизация, които не могат да бъдат изгубени. Колективната памет на човечеството винаги ще пази значимите постижения на духа, културните натрупвания и непреходното наследство на високото изкуство. А музиката, създадена от "Бийтълс", е точно това!

Можете ли да си представите свят, в който "Бийтълс" никога не са съществували. Именно това се опитва да покаже режисьорът Дани Бойл със своята лента. Но има един британски музикант с индийски произход, който помни всичко и се бори за слава и пробив на сцената. И ги постига. С парчетата на  "Бийтълс" , които представя за свои, а публиката отново открива магнетичната сила на музиката на ливърпулската четворка. 

Т.е. не е важно кой е носителят, важно е, че тези страхотни парчета просто не могат да изчезнат, да се изпарят в забравата и да умрат за бъдещите поколения! Те са вечни и ще ги има, защото са част от музикалното наследство и културната памет на цялото човечеството.

Във филма участва певецът и носител на "Грами" Ед Шийран, който играе самия себе си. Главната роля е поверена на Химеш Пател - той е музикантът Джак. За безспорния успех на "Yesterday" със сигурност допринася и Ричард Къртис, чиято работа познаваме като сценарист на хитовия и предпочитан всяка Коледа филм "Наистина любов".

Така че приятно слушане на магията "Бийтълс" и тази събота след новините в 8.00 часа по Радио Пловдив.


Галерия

Още от категорията

По цветната спирала на декември - "Точно днес"

Отронват се дните от годината. Последният месец на 2023-та ни допуска през триумфалната порта на най-хубавите зимни празници. С три поредни стъпки от 4-ти до 6-ти декември – Света Варвара, наричана още Женска Коледа, Света Сава и Никулден, ще се отправим по магистралния път на надеждите ни за повече домашен уют и разбиране, повече здраве за децата и..

публикувано на 03.12.23 в 15:38

Клуб "Неделя"- за приказките и пътешествията

  Днес в предаването отново се срещаме с писателя Николай Илчевски и чудесният повод за това е неговата нова книга. Точно преди Коледа той  е готов със своя дар от фантазии, който носи заглавието "55 приказки, които...". Преди 30 години, под псевдонима Уилям Джоук Бари, Илчевски издаде една тънка жълта книжка. Тя се наричаше  "10 приказки, които..

публикувано на 03.12.23 в 13:00

Неделно с „Шейкър“

Днес сме ви приготвили интересни теми, като за неделя. Говорим със Стефи Недевска за декември. Астро бюлетинът ще ни разкрие повече за последния месец, на тази 2023-та. С Йордана Христозова – психотерапевт, говорим за Българска асоциация по психотерапия, която навърши 30 години от създаването си, преди няколко дни. За пътя, хората и..

публикувано на 02.12.23 в 16:05

Декемврийски светлини и сенки в "Ден след ден"

Сянка на съмнения или повече яснота на фона на резки контрасти има в политическата картина у нас след избора на подуправител на НЗОК, скандалните реплики в парламента и последвалите призиви за оставки. Коментарът е на политическия психолог проф. Антоанета Христова .  До каква степен и кога ще има повече светлина по случая с убийството на Димитър..

публикувано на 01.12.23 в 14:57

"Вход свободен" - последен делник

Позитивно настроени и в очакване на почивните дни, така ще ви посрещнем днес във "Вход свободен"!  Пътуваме до Карлово в разговора с директорът на Общински Исторически Музей - Карлово, Мария Деянова, която ни разказва за реставрацията на Куршум джамия. Бившият мюсюлмански храм, построен през 1485-1486г. е издигнат на мястото на старо тракийско свети;ище..

публикувано на 01.12.23 в 09:30