Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" преоткриваме "Бийтълс" с "Yesterday"

| обновено на 07.12.19 в 11:21

Тази събота "Звукът на киното" ще ви направи щастливи. Щастливи, защото ще слушате "Бийтълс". А кой не е щастлив, когато слуша "Бийтълс"?

Последният филм на Дани Бойл "Yesterday", който шества тази година и по нашите киносалони, но под заглавието "Вчера си е за вчера", може би за да не се дублира с българската класика "Вчера", е с многопластови внушения. 

На повърхността разчитаме посланието, че щастието е винаги възможно, когато следваш любовта и мечтите си. На втори план обаче изпъква майсторският и дълбок  разказ за ценностите на нашата цивилизация, които не могат да бъдат изгубени. Колективната памет на човечеството винаги ще пази значимите постижения на духа, културните натрупвания и непреходното наследство на високото изкуство. А музиката, създадена от "Бийтълс", е точно това!

Можете ли да си представите свят, в който "Бийтълс" никога не са съществували. Именно това се опитва да покаже режисьорът Дани Бойл със своята лента. Но има един британски музикант с индийски произход, който помни всичко и се бори за слава и пробив на сцената. И ги постига. С парчетата на  "Бийтълс" , които представя за свои, а публиката отново открива магнетичната сила на музиката на ливърпулската четворка. 

Т.е. не е важно кой е носителят, важно е, че тези страхотни парчета просто не могат да изчезнат, да се изпарят в забравата и да умрат за бъдещите поколения! Те са вечни и ще ги има, защото са част от музикалното наследство и културната памет на цялото човечеството.

Във филма участва певецът и носител на "Грами" Ед Шийран, който играе самия себе си. Главната роля е поверена на Химеш Пател - той е музикантът Джак. За безспорния успех на "Yesterday" със сигурност допринася и Ричард Къртис, чиято работа познаваме като сценарист на хитовия и предпочитан всяка Коледа филм "Наистина любов".

Така че приятно слушане на магията "Бийтълс" и тази събота след новините в 8.00 часа по Радио Пловдив.


Галерия

Още от категорията

Празнично и делово с и без маски - "Точно днес"

Празничното начало на седмицата ни отвежда с обратно броене към изборния ден, дълго очакван в края й като прагматично начало с дозата скептицизъм, надежда за  повече мъдрост и неизвестни, когато маските  на претендентите за властта бъдат свалени... А на 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Неочакваните пътешествия, в които ни повеждат..

публикувано на 26.03.23 в 18:15

Клуб "Неделя" с художника, който създава освен картини и художници

Днес в предаването ви срещаме с един от най- интересните български художници -Минчо Панайотов. Роден е на 13 ноември 1944 г. в с. Панаретовци, Сливенска област. Завършва Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" при проф. Васил Стоилов. Работи в жанровете живопис, графика, илюстрация.Има над 45..

публикувано на 26.03.23 в 10:10

Време за нещо ново с „Шейкър“

В последната мартенска неделя, говорим за април. Очаквайте астро бюлетина за април, със Стефи Недевска.  Венцислава Великова, творец и автор от Варна, разказва за новата си книга „Пазителите” с подзаглавие „Легендарница“. Там има една много интересна мисъл... „Не тъжи за времето назад. Идва нещо ново. Щом ти е взето старото, значи вече не ти е..

обновено на 25.03.23 в 17:47

Всичко (ли) тече "Ден след ден"

Темите в следобедния информационен блок днес до 17.00 часа. В Перущица са без вода. Ако в ранна пролет ги мъчи сушата, какво идва през лятото? Въпросът отведе Иванка Петкова в градчето и във ВиК, които правят планов ремонт, но и чертаят обезпокоителни прогнози. Кметът на Асеноврад Христо Грудав разказа за усилията на общината да реши воден проблем на..

обновено на 24.03.23 в 14:52

"Вход свободен" - последен делник

В последния ден от работната седмица ще си говорим за силата на промяната, за умението да се адаптираме, за потребността от действия и взимане на решения. Всичко това, в компетентната компания на събеседника ни Елица Стоичкова - представител на организация Ген ключове. В петък традиционно ви представяме и рубриката "Четем с Радио Пловдив" Започваме след..

публикувано на 24.03.23 в 09:30