Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" джаз и класика със "Зелената книга"

| обновено на 18.12.19 в 14:20

„Зелената книга“/"The green book" е топъл, задушевен и изпълнен с доброта филм. В този смисъл е напълно подходящо преживяване по Коледа, а и неговата музика ще ви достави удоволствие. Затова и ще може да я слушате тази събота в "Звукът на киното" след новините в 8.00 часа.

Режисьорът на лентата Пинър Фарели ни отвежда на това пътешествие в промяна на нравите в далечната 1962 година, предизвикан от истинската история на чернокожия американски класически и джаз пианист Дон Шърли. В тази обиколка на консервативния американски юг той е придружен от своя бял американския телохранител от италиански произход Франк, известен като „Тони Устната“ Валелонга

В пътуването всеки един от двамата открива не само другия, но и неговия свят, и което е по-важно, разбира този свят, а дори го и харесва. И то истински. Защото, макар и различни, хората могат да бъдат приятели, когато споделят еднакви ценности, а и просто носят добротата в себе си, независимо от етикета, възпитанието, което са получили, или пък различния цвят на кожата или сексуалната си ориентация и вкусове.

Филмът е създаден от Фарели, Брайън Хейс Кюри и синът на Валелонга, Ник Валелонга, възоснова на интервюта с баща му и Шърли, както и писма, които баща му пише на майка му. 

Саундтракът към "Зелената книга" съчетава авторската музика на композитора Крис Боуърс с поп песни от 50-те и 60-те години на ХХ век, както и с оригинални изпълнения на Дон Шърли. За пресъздаване на музикалната атмосфера от времето, когато се развива действието безспорен принос има и певецът Робърт Плант, подбрал съпътстващите песни. 

"Зелената книга" печели множество награди, сред които "Оскар" за най-добър филм, най-добър оригинален сценарий и най-добра мъжка роля - Махершала Али. Филмът също така печели наградата на Гилдията на кинодейците в Америка и наградата Златен глобус за най-добър филм – мюзикъл или комедия, а Али печели Златен глобус, награда на Гилдията на киноактьорите и БАФТА за най-добър актьор

За нас българите, филмът е забележителен и с това, че в ролята на един от оркестрантите бенда на черния пианист, става дума за руския виоончелист Олег, играе българският актьор Димитър Маринов.
Още от категорията

Клуб "Неделя" с художника, който създава освен картини и художници

Днес в предаването ви срещаме с един от най- интересните български художници -Минчо Панайотов. Роден е на 13 ноември 1944 г. в с. Панаретовци, Сливенска област. Завършва Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" при проф. Васил Стоилов. Работи в жанровете живопис, графика, илюстрация.Има над 45..

публикувано на 26.03.23 в 10:10

Време за нещо ново с „Шейкър“

В последната мартенска неделя, говорим за април. Очаквайте астро бюлетина за април, със Стефи Недевска.  Венцислава Великова, творец и автор от Варна, разказва за новата си книга „Пазителите” с подзаглавие „Легендарница“. Там има една много интересна мисъл... „Не тъжи за времето назад. Идва нещо ново. Щом ти е взето старото, значи вече не ти е..

обновено на 25.03.23 в 17:47

Всичко (ли) тече "Ден след ден"

Темите в следобедния информационен блок днес до 17.00 часа. В Перущица са без вода. Ако в ранна пролет ги мъчи сушата, какво идва през лятото? Въпросът отведе Иванка Петкова в градчето и във ВиК, които правят планов ремонт, но и чертаят обезпокоителни прогнози. Кметът на Асеноврад Христо Грудав разказа за усилията на общината да реши воден проблем на..

обновено на 24.03.23 в 14:52

"Вход свободен" - последен делник

В последния ден от работната седмица ще си говорим за силата на промяната, за умението да се адаптираме, за потребността от действия и взимане на решения. Всичко това, в компетентната компания на събеседника ни Елица Стоичкова - представител на организация Ген ключове. В петък традиционно ви представяме и рубриката "Четем с Радио Пловдив" Започваме след..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

„Точно днес“ – пролетНо и не само...

В последното работно утро на седмицата говорим за високите цени, напрежението сред студентите, но и не само. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Правителствени мерки за ограничаване на надценките в тъгровската мрежа. Ще имат ли ефект? Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев ще бъде наш събеседник по темата...

обновено на 23.03.23 в 16:58