Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След две седмици отново ще се срещнем с премиера

Премиерът Бойко Борисов не остави втора нощ протестиращите  медицински сестри да нощуват в палатков лагер пред Министерския съвет и изтегли насрочената за днес среща, снощи вечерта. Резултатът от нея е, че палатковия лагер беше вдигнат, и се стигна до някои споразумения.

Между пренощувалите в палатка е и Димитрия Димитрова лидер на протестиращите медицински специалисти от Пазарджик. Тя е  и съучредител на Асоциацията на медицинските сестри и на новия синдикат на медицинските специалисти.

В интервю за Радио Пловдив Димитрия Димитрова разказа за проведената среща, като уточни, че идването на вътрешния министър е станало по време на срещата. Премиерът Борисов го е извикал, след като протестиращите са разказали за злоупотреби в системата на здравеопазването.

В срещата са участвали всички протестиращи, които са искали това, а не само трима души, както първоначално са искали от страна на управляващите.

Димитрия Димитрова: Г-н Борисов няма как да знае във всяко министерство точно как стоят нещата и това беше нашия повод още от самото начало на протестите  да искаме среща, която най-сетне се осъществи и трябваше да му кажем нещата от първо лице, за да се знае. Аз мисля, че няма български гражданин, който да не знае, че в здравеопазването се краде и то много – че се надписват пътеки, че има много нерегламентирани начини на вземане на пари от болниците от касата.

По време на разговора г-н Бойко Борисов каза „Нека да дойде вътрешният министър. Искам да кажа, че срещата се излъчваше на живо във фейсбук и всеки може да я види и г-н Борисов в неговия стил каза „Какво излиза? Ние ще имаме повече работа с вас отколкото със здравния министър”. На тази среща присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, социалният министър Деница Сачева, нашият министър Кирил Ананиев и после беше извикан и министърът на вътрешните работи. Той беше извикан, когато започнахме да говорим, че трябва да има  абсолютно строг контрол в болниците. Това са средствата, които ние, допускайки да се случва пред очите ни, допускайки ние като пациенти да участваме в това  - това са средствата, които те вземат от лечение на наши близки ако се наложи или от нашите пенсии в бъдеще. Нали знаете, че едни пари, които се разпръскват нерегламентирано после няма откъде да вземем за покриване на тези социални нужди.

Най-важните пунктове, по които се договорихме са колективният трудов договор да бъде задължителен  абсолютно за всичките лечебни заведения без значение на тяхната собственост. Това ще гарантира основна стартова заплата не само за сестрите, а за всичките, работещи в това звено. Ние настояваме това да бъде две минимални работни заплати, защото в момента е 950 лв. Това, което се договорихме също, че ще бъдем на срещите, когато се разпределят средствата да си кажем и нашето мнение, че ще има контрол по болниците. Колективният трудов договор е задължителен единствено в 100 % държавните структури. В другите болници – частни или общински той е пожелателен. Това искаме ние – да бъде задължителен абсолютно за всички.

Говори се много и за детското здравеопазване, ясли, училища, градини, където те няма откъде да вземат освен от един твърд регламент колко ще получават.  Искаме това да се направи в абсолютно всичките градове – да се знае колко ще вземат сестрите, работещи в училища, градини и т. н.

Говори се много за въвеждане на електронната здравна карта, нещо, което е просто наложително. Г-н Ананиев каза, че спънките досега идват от оспорването на търговете, просто не могат да се разберат кой ще изработва тези карти. Обеща се, че в най-кратко срокове това ще бъде решено.

В националния рамков договор, който в момента е в процес на обсъждане и ще бъде подписан следващата седмица и ние ще присъстваме там не ми беше казано, защото г-н Ананиев гарантира едно съотношение санитар – медицински специалист, включващ сестра, лаборанта, няма да ги изброявам всичките и лекар. Ако санитарят взема хиляда лева /сега взима около 600/, сестрата трябва да взема 1700, а докторът  2200 лв – като стартови заплати. Това съотношение г-н Ананиев каза, че ще се разбере, когато се подписва националния рамков договор.

Заплатата от 950 лв е въведена в момента само там, където има подписан рамков договор – за момента това са центровете за спешна медицинска помощ. Това се борим – да се подпише навсякъде, за да бъде гарантирано.

От 1 март сме на протести и както всички знаят никой не ни взе насериозно, но показахме, че борейки се, може да се стигне до някъде, може да се върви бавно или бързо, но може да се върви напред. Нали знаете, че е по-лесно нещата да вървят по старому, по-лесно е ако може някак си да се размине с едно обещание, те ще спрат, те ще се уморят. Не, не спряхме, не се уморихме и ще продължаваме. Най-важното постижение  в момента е синдикатът, който създадохме и ние вече можем да защитаваме интересите си.

Първата среща оттук нататък е следващата седмица при подписването на националния рамков договор, след още една или две седмици с г-н Борисов да доуточним и ще подпише националния рамков договор и той да го гарантира с наредби и с подписа си. Г-н Ананиев – здравният министър е в цифрите и в сметките, и в обещанията, които ние твърдо ще следим дали ще се изпълнят. 

Цялото интервю е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45