Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ - на Антоновден с ритъма на януари

| обновено на 17.01.20 в 06:15

Темите – злободневни, проблемите – с трудни решения са на познатата ни територия – здравеопазване, промени в законодателството и  в бизнес средата. Между  8.00 и 9.00 ще говорим за тях.

Но в зимното утро и ще си спомним и за лятото.

Студентите от специалността „Етнология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“  ще представят на традиционен студентски форум под надслов „Етноложко и антроположко лято 2019“  резултатите от срещите си с хора от с. Свежен и проучванията си свързани с локалните измерения на културата, историческата памет и материалното и нематериалното културно наследство.  По темата чуйте  доц. д-р Меглена Златкова – ръководител на катедра „Етнология“. 

 Частните болници да провеждат конкурс при закупуване на лекарства, за да подлежат на същите условия като държавните, и изписването на лекарствата да не се осъществява чрез източване на касата и  под натиск на лобисти в драстично разминаване на цените им около 7 пъти.

След като министърът на здравеопазването Кирил Ананаиев се ангажира с промяна в закона за обществените поръчки, днес ще питаме уместно ли е подобно решение и до какво ще доведе то – коментар на д-р Нигяр Джафер от парламентарната здравна комисия.

Парламентът прие окончателно новия Закон за маслодайната роза. Изчистени ли са в него спорните въпроси и ще гарантира ли той на ангажираните в бранша адекватни условия за работата им?  По темата ще разговаряме с изпълнителния директор на Българската национална асоциация  етерични масла, парфюмерия и козметика Гергана Андреева.

В минутите за култура след 9 ч.  ще ви поканим на изложбата на художника Матей Матеев. В галерия „Резонанс“ той  представя  платна и сюжети под надслов „Момиче с китара“. Интервюто е на Галя Митева.

А първите минути на утрото и в петък ще бъдем в компанията на актьора от Пловдивския драматичен театър Петър Тосков. Той е гост в рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изкуство и връзки в неделния „Шейкър“

Неделя е денят, в който ще си говорим подробно по темата за съвременните връзки и начина, по който се случват нещата. Различните видове връзки, които си имат и съответните имена. Говорим и за разбиранията по отношение на любовта и връзките, в различните възрасти. Елена Родимова е мой събеседник. С Елена Шахънска сме ви приготвили четвърти..

публикувано на 11.05.24 в 16:05

"Ден след ден" по стъпките на делника

В дъждовния петъчен следобед сме приготвили пъстра палитра от теми и сюжети. За първи път тази година има възможност да се повиши оценката от проведен държавен зрелостен изпит. Вече е в ход подготовката за провеждане на изпитите на 17 май по БЕЛ и на 20 май на задължителна втора матура. Повече ще научим от интервюто на Живка Танчева с Иванка..

публикувано на 10.05.24 в 14:46

"Вход свободен"- усмихнато и безоблачно

Сравнително хладно и мокро е днес за разглезените от априлските температури съграждани, но страшно няма- още утре ще се стопли пак и тенденцията към по- високи стойности ще се установи трайно. Какво пък- днес е петък, ще го изтраем някак си, важното е, че за уикенда прогнозите са повече от оптимистични! В Световния ден на физическата активност че бъдем..

публикувано на 10.05.24 в 09:45

„Точно днес“ – памет, премиера и старт на кампания

От 10 май започва предизборната кампания за изборите 2 в 1. Ще бъде ли позитивна тя и какви послания могат да повишат изборната активност? За подготовката на двата вота ще говорим с Ива Лазарова , председател на Общесвения съвет към ЦИК. Ще говорим и за причините, които доведоха до увеличение на заболелите от коклюш у нас. За..

обновено на 09.05.24 в 16:55

"Ден след ден" на 9 май

Община Пловдив е в търсене на средства за 8 градски проекта. Надеждите на администрацията са насочени към европрограмата за развитие на регионите, за да намери пари за планираното купуване на електробуси, за строителство на улици, училище и парк. За това какво да се прави със старата сграда на БНБ на Главната улица се събират и идеи. До сега на..

публикувано на 09.05.24 в 14:50