Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Черният лебед" танцува в "Звукът на киното"

| обновено на 26.01.20 в 10:15

Тази събота ще ви предложим саундтрака на "Черният лебед"/"Black swan". Филмът е модерен преразказ на класическия балет на Пьотр Илич Чайковски „Лебедово езеро“. 

Лентата на Дарън Аронофски, в която ярко присъстват актьори като Натали Портман, Венсан Касел, Уинона Райдър и Барбара Хърши, се появява на екран през 2010 година и печели "Оскар" за Натали Портман, както и "Златен глобус" и БАФТА, а и множество номинации за тези престижни призове.

Музиката във филма е селектирана от Клинт Мансел. Освен компоозитор, той е музикант, бивш вокалист и китарист на групата Pop Will Eat Itself.

Сюжетът на "Черният лебед" ни води из дебрите в психиката на млада балерина, която се превъплъщава в ролята на черния лебед в спектакъла „Лебедово езеро“. Влизайки в ролята тя спътка по стъпка се доближава към собствената си същност и открива себе се, заедно със страха, който носи това себепознаване. Разказ за този път навътре в психиката е драматичен, разтърсващ, дори психоделичен.

Зад необичайната фасада на филма стоят дълбоки размишления относно цената на славата, саможертвата на артистите и скритите сили зад сенчестият свят на скъпоструващата развлекателна индустрия, пише още критиката за "Черния лебед".


Галерия

Още от категорията

Празнично и делово с и без маски - "Точно днес"

Празничното начало на седмицата ни отвежда с обратно броене към изборния ден, дълго очакван в края й като прагматично начало с дозата скептицизъм, надежда за  повече мъдрост и неизвестни, когато маските  на претендентите за властта бъдат свалени... А на 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Неочакваните пътешествия, в които ни повеждат..

публикувано на 26.03.23 в 18:15

Клуб "Неделя" с художника, който създава освен картини и художници

Днес в предаването ви срещаме с един от най- интересните български художници -Минчо Панайотов. Роден е на 13 ноември 1944 г. в с. Панаретовци, Сливенска област. Завършва Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" при проф. Васил Стоилов. Работи в жанровете живопис, графика, илюстрация.Има над 45..

публикувано на 26.03.23 в 10:10

Време за нещо ново с „Шейкър“

В последната мартенска неделя, говорим за април. Очаквайте астро бюлетина за април, със Стефи Недевска.  Венцислава Великова, творец и автор от Варна, разказва за новата си книга „Пазителите” с подзаглавие „Легендарница“. Там има една много интересна мисъл... „Не тъжи за времето назад. Идва нещо ново. Щом ти е взето старото, значи вече не ти е..

обновено на 25.03.23 в 17:47

Всичко (ли) тече "Ден след ден"

Темите в следобедния информационен блок днес до 17.00 часа. В Перущица са без вода. Ако в ранна пролет ги мъчи сушата, какво идва през лятото? Въпросът отведе Иванка Петкова в градчето и във ВиК, които правят планов ремонт, но и чертаят обезпокоителни прогнози. Кметът на Асеноврад Христо Грудав разказа за усилията на общината да реши воден проблем на..

обновено на 24.03.23 в 14:52

"Вход свободен" - последен делник

В последния ден от работната седмица ще си говорим за силата на промяната, за умението да се адаптираме, за потребността от действия и взимане на решения. Всичко това, в компетентната компания на събеседника ни Елица Стоичкова - представител на организация Ген ключове. В петък традиционно ви представяме и рубриката "Четем с Радио Пловдив" Започваме след..

публикувано на 24.03.23 в 09:30