Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порой, спектакли и фойерверки над Риека за EСК - 2020

| обновено на 02.02.20 в 08:37

Хърватският пристанищен град Риека, на брега на Адриатическо море, пое официално щафетата на европейска столица на културата през 2020 г. 


Няколко хиляди души не се уплашиха от проливния дъжд, за да присъстват на многото спектакли в Риека, в които участваха стотици артисти, танцьори и певци. Зрителите успяха да се насладят на много концерти, един от които се състоя в историческата сграда на рибния пазар. Благодарение на инсталация с дължина 200 метра на авеню Корзо жителите и гостите на града можаха да се запознаят и с новата история на Риека.

Главното събитие беше наречено, "Индустриална опера" и се състоя снощи на пристанището на Риека, емблематично място за идентичността на града и символ на неговата отвореност към света. Проявата разказва историята на Риека и представя града като пристанище на многообразието. Под този девиз ще бъдат организирани културните прояви в Риека през цялата година. Шоуто "Индустриална опера" е съчетание от звуци на града, на шума, на индустрията, на класически музикални инструменти, на хорови изпълнения и на камбанен звън, както и на звуците на самата публика, която участва активно в шоуто.

Риека има 120 000 жители и беше проспериращо промишлено пристанище, в което имаше известни корабостроителници, но пострада тежко по време на войната за независимост на Хърватия. Градът е трети по големина в страната и първи хърватски град, избран за европейска столица на културата.

Риека е богат откъм историческо минало и е принадлежал на различни страни през 20 в., като се започне от Австро-Унгарската империя, премине се през анексирането от Италия, после през нацистката окупация, интегрирането към Югославия, преди да стане част от независима Хърватия. Днес градът залага на туризма и културните прояви, за да оздрави икономиката си.
През миналата година Хърватия бе посетена от близо 21 милиона туристи.

Освен Риека, тази година и ирландският град Голуей е европейска столица на културата. Двата града получиха щафетата от Пловдив и италианския град Матера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

публикувано на 10.05.24 в 13:34

Още три дни улични и градски изкуства в Пловдив

Продължават събитията от уличната и градската програма на фестивала за улични и градски изкуства 6Фест в Пловдив. Основна сцена става площад „Централен“, където ще бъдат артисти от страната и чужбина, които представят куклени и циркови представления, огнено шоу, концерти и танци.   В петък вечер групата “Агни Сатя“ ще представи огнения..

публикувано на 10.05.24 в 12:08

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06

Мирела Иванова призьор на Голямата награда "Орфей"

Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният носител на Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията. Церемонията по връчването бе в Малката Базилика на Пловдив на Международния фестивал на поезията „Орфей“. Наградата й бе връчена от заместник-кмета по култура Пламен Панов. Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос..

публикувано на 09.05.24 в 20:54